Húszmilliós kártérítésért indult az első vörösiszap-per

a Konkoly József kontra Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. (Mal Zrt.) kártérítési per az iszapkatasztrófa kapcsán, vörösiszap, iszapömlés
Vágólapra másolva!
Kedden kezdődött az első kártérítési per a vörösiszapömlés miatt. A házát elvesztő felperes közel 20 millió forintot követel a Mal Zrt.-től. A cég ügyvédje azzal védekezett a bíróságon, hogy a szélsőséges időjárás felelős a katasztrófáért.
Vágólapra másolva!

Megkezdődött a vörösiszapömlést követő első kártérítési per kedden a Fővárosi Bíróságon: Konkoly József devecseri lakos csaknem 20 millió forint kártérítést kérve nyújtott be keresetet a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. ellen.

A devecseri férfi ügyvédje, Hidasi Gábor arra kérte a bíróságot, hogy ítéljenek meg 19 millió 327 ezer forint vagyoni és nem vagyoni kártérítést a felperesnek. A kereset szerint az október 4-én bekövetkezett katasztrófa során Konkoly József háza és annak berendezése teljesen elpusztult, az épületet bontásra ítélték, a kár bekövetkezéséért pedig a Mal Zrt. felelős. Az ügyvéd szerint a kártérítés jogalapját olyan közismert tények képezik, amelyeket nem is kell bizonyítaniuk.

A Mal Zrt. jogi képviselője, Ruttner György ezzel szemben azzal érvelt, hogy a kártérítést követelő felperesnek bizonyítania kell, hogy a kárt a cég jogellenesen okozta. Szerinte ügyfelét nem terheli felelősség, az iszapkatasztrófát a szélsőséges időjárási körülmények okozták. Az ügyvéd arra hivatkozott, hogy egy kormányrendelet szerint a vörösiszap már nem tartozik a veszélyes anyagok közé, a vörösiszap-tárolás pedig nem fokozott veszéllyel járó tevékenység. A katasztrófát elháríthatatlan külső erők okozták, így az, hogy a katasztrófát megelőzően Ajka környékén nagy mennyiségű csapadék hullott és emellett talajtörés következett be - mondta.

Ruttner szerint a tározó az összes előírásnak megfelelt, a hatósági engedélyekkel rendelkezett, a cég minden előírást betartott. Szeptember 24-én az illetékes környezetvédelmi felügyelőség vizsgálatot is tartott, amelynek során mindent rendben találtak. Ezért a Mal Zrt. jogi képviselője egy meteorológiai és egy geodéziai szakértő kirendelését kérte a bíróságtól.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
A devecseri férfi és ügyvédje a bíróságon

A tárgyaláson Konkoly József károsult elmondta: éppen Ajkán volt, amikor egy ismerősétől megtudta, hogy mi történt. Rögtön hazasietett és segíteni próbált a mentésben. A férfi jelenleg a nővérénél él, de a honvédségtől kapott egy ideiglenes lakást. Azt mondta: a Mal Zrt.-től és az önkormányzattól 100-100 ezer forintot kapott, a biztosítótól pedig 15 ezer forintot, de az többet nem hajlandó fizetni, mivel ipari katasztrófa történt. Az 56 négyzetméteres háza, amelynek felújítására készült, annak berendezése, a garázs és a kert teljes mértékben elpusztult, ezen kívül megsemmisültek olyan személyes tárgyai is, amelyek többé már nem pótolhatók. "Ingatlannal rendelkező hajléktalan vagyok" - jelentette ki.

A Mal Zrt. Ajka melletti egyik iszaptározójának gátja október 4-én szakadt át. A vörösiszap három települést - Kolontár, Devecser, Somlóvásárhely - öntött el, a katasztrófa következtében 10 ember meghalt, több mint 120 megsérült. A Mal Zrt. vezérigazgatóját, Bakonyi Zoltánt halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével, míg a cég környezetvédelmi és laborfelelősét, valamint műszaki igazgatóját közveszélyokozással és környezetkárosítással gyanúsítják. A vállalat vezetése nem ismerte el, hogy felelősség terhelné a katasztrófáért.

Az október elején bekövetkezett iszapömlésről szóló összes cikkünket itt megtalálja.