Gyurcsány nekirontott Orbánnak az Ab melletti tüntetésen

Gyurcsány Ferenc, Magyar Demokratikus Charta, Vértanúk tere, gyűlés, tüntetés
Vágólapra másolva!
Az Alkotmánybíróság tervezett korlátozása elleni keddi tüntetésen Gyurcsány Ferenc egykori miniszterelnök azzal vádolta Orbán Viktor jelenlegi kormányfőt, hogy elveszi az emberek pénzét, despotaként viselkedik a köz szolgáival, és a lelepleződéstől való félelmében meggyengíti az alkotmányosságot.
Vágólapra másolva!

"A miniszterelnök megcsalja Magyarország alkotmányosságát" - ezt mondta a Demokratikus Charta keddi budapesti rendezvényén Gyurcsány Ferenc, aki az általa nemrég, az MSZP egyik platformjaként alapított Demokratikus Koalíció nevében vett részt az Alkotmánybíróság tervezett korlátozása ellen szervezett demonstráción. Gyurcsány Ferenc szerint "Orbán Viktor hazudott, csalt, most pedig lop".

Az Alkotmánybíróság múlt kedden alkotmányellenesnek nyilvánította és visszamenőleges hatállyal megsemmisítette a 98 százalékos különadót, mire Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője bejelentette: kezdeményezte az alkotmány és az Alkotmánybíróságról szóló törvény módosítását, hogy azok a kérdések, amelyekről nem lehet népszavazást tartani, kerüljenek ki az Ab hatásköréből. A 2008-ban szintén Gyurcsány Ferenc által életre hívott Demokratikus Charta a múlt csütrötökön jelentette be, hogy emiatt demonstrációt szervez.

A volt kormányfő szerint Orbán Viktor "galád cselekedetre készül, amikor meggyengíti a köztársaság talapzatát: az alkotmányosságot". "Ha ez bebizonyosodik, akkor a miniszterelnök többé nem legitim vezetője az országnak" - fogalmazott a néhányezernyi hallgatóság előtt Gyurcsány Ferenc. A volt miniszterelnök bírálta az államfőt is, aki véleménye szerint csak kenyéradó gazdáihoz és a Fideszhez volt hű.

"Nagy Imre megvetné Orbán Viktort"

"A nép nem gyáva miniszterelnököt és kormányt akar, ezért a demokraták ragaszkodnak ahhoz, hogy tartsanak népszavazást az új alkotmányról" - mondta a volt szocialista kormányfő, aki szerint ez a kormány az erőszak bűnében fogant, ám "nem engedhető meg minden eszköz a megbuktatásukra". Az ellenzéki politikus szerint Magyarországnak tolvaj kormánya van, amely a köztársaság és a demokraták ellenfele.

Gyurcsány az Alkotmánybíróság tervezett korlátozása ellen tiltakozó tüntetésen

A Nagy Imre-szobornál elhangzott beszédében a volt kormányfő a baloldali demokratákat 1956 és 1989 örököseinek nevezte. Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott, hogy Nagy Imre, ha ma élne, megvetné Orbán Viktort.

A volt miniszterelnök felszólította Sólyom László korábbi államfőt, hogy "viselkedjen demokrata államférfiként", és ahogy korábban, most is emelje fel szavát a köztársaság védelmében. A szocialista politikus szerint az Alkotmánybíróság a jogállamiság utolsó előtti reménye. A demokraták a nép segítségével a köztársaság védelmében győzni akarnak. A szívek és a lelkek mélyén nincs kétharmada a hatalomnak - fogalmazott Gyurcsány Ferenc.

Új MSZP-s platform Gyurcsány vezetésével

Gyurcsány Ferenc egykori pártelnök-miniszterelnök vezetésével október 22-én alakult meg az MSZP Demokratikus Koalíció nevű új platformja. Gyurcsány akkor bejelentette, kezdeményezik, hogy népszavazás legyen az új alkotmányról. Néhány órával korábban azonban az MSZP elnöke is bejelentett egy hasonló, de más témájú kezdeményezést. A platformba belépő szocialista párttagok internetes szavazatai alapján alelnöknek Vitányi Ivánt és Molnár Csaba volt kancelláriaminisztert választották az alakulórendezvényen, amelyen bejelentették azt is, hogy a szerveződésbe eddig 2400-an jelentkeztek felvételért.

Az MSZP Demokratikus Koalíciója a múlt csütörtökön jelentette be, hogy részt vesz a Magyar Demokratikus Charta november 2-ra, az Alkotmánybíróság védelmében meghirdetett demonstrációján. A platform azt is közölte, hogy az MSZP minden hasonló, az értékrendjének megfelelő rendezvényt támogat, így a charta mellett az LMP egy nappal későbbi tiltakozó akcióját is.

A tüntetésen felszólalt Bauer Tamás volt szabad demokrata politikus, a Charta ügyvivője is, aki úgy fogalmazott: Orbán Viktor felfüggesztette az alkotmányt, de erre semmilyen felhatalmazása vagy kétharmada nincs.

"Ne lépjenek ki a magánnyugdíjpénztárból!"

Bauer arra buzdította az embereket, hogy ne lépjenek ki a magánnyugdíjpénztárakból és ne adjanak hitelt a "blőd demagógiának". Véleménye szerint a kormány nem ért egyet a legalapvetőbb alkotmányos szabályokkal: a tulajdon védelmével és a visszamenőleges jogalkotás tilalmával.

Bauer úgy látja, a miniszterelnök azért függesztette fel az alkotmányt, mert vélhetően a magánnyugdíjpénztárak államosítására vonatkozó javaslatuk is elbukott volna az alkotmányossági vizsgálaton. A magánynyugdíjpénztárak rendszerét kétmillió ember hozta létre, és ha azt gondolták volna, hogy az állami nyugdíjrendszer biztonságos, akkor nem léptek volna át. Orbán Viktor a járulékfizetők szabadságát akarja elvenni - jelentette ki az egykori szabad demokrata politikus.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Kivezetnek minket az euroatlani kultúrából

Ungváry Rudolf író azt kifogásolta, hogy a kormány ki akarja vezetni Magyarországot az euroatlanti kultúrából, amelyben a nemzeti hovatartozásnak nem feltétele a politikai felfogás. Ungváry párhuzamot vont a Fidesz és az egykori nyilaspárt retorikája között is. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Orbán Viktor természetesen nem Gömbös Gyula, de "politikai szörnyeteg". Sérelmezte, hogy a miniszterelnök "nemzettestvéreinek" nevezte az őt hallgatókat az október 23-i megemlékezésen. Ezzel szerinte Orbán Viktor bepiszkította saját magát.

A hallgatóság soraiban feltűnt mások mellett Lendvai Ildikó és Kovács László, az MSZP korábbi elnökei, Mandur László, az országgyűlés korábbi alelnöke és Molnár Csaba egykori szocialista miniszter is. A gyűlésen részt vevő néhány ezres hallgatóság többször hangosan követelte Orbán Viktor miniszterelnök távozását. Komolyabb rendbontás nem volt.