Forsense: Orbán a kormánynál is népszerűbb

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Széll Kálmán Alapítvány "Hogyan tovább, Magyarország?" című rendezvényén a Millenáris Teátrumban
Vágólapra másolva!
A választók közel 60 százaléka elégedett a kormány teljesítményével, Orbán Viktor tevékenységét pedig még ennél is többen, 70 százalék tartja jónak - derül ki a Forsense felméréséből. A kutatás szerint nem változtak az erőviszonyok az önkormányzati választás óta.
Vágólapra másolva!

Az önkormányzati választások óta sem változtak a politikai erőviszonyok - derül ki a Forsense friss felméréséből. A biztosan szavazó pártválasztók körében a Fidesz 60 százalékos támogatottsággal bír, míg az MSZP tábora mindössze 18 százalék. A Jobbik 13, az LMP 4 százalékon áll a kutatás szerint.

Hasonló erőviszonyokat mutatnak a teljes lakosságra vetített arányok is. A Fidesz támogatottsága ebben a körben 37, az MSZP-é 11, a Jobbiké 8, az LMP-é pedig 4 százalék.

A felmérés szerint a megkérdezettek többsége pozitívan értékeli a kormány első féléves tevékenységét, míg 43 százalék azok aránya, akik kritikusan szemlélik a kormány munkáját. Az ellenzék szimpatizánsai kritizálják leginkább a kormányt, bár kivételt jelent a Jobbik tábora, amely fele-fele arányban megosztott a kérdésben.

A kutatás szerint Orbán Viktor miniszterelnök megítélése még a kormányénál is jobb, a megkérdezettek 70 százaléka tartja alkalmasnak a miniszterelnöki poszt betöltésére. "A válaszolók 48 százaléka szerint a korábban vártak szerint teljesít, közel egynegyedük vélekedik úgy, hogy jobb a teljesítménye, míg 22 százalékuk véleménye szerint gyengébben teljesít kormányfőként, mint azt a választások előtt várni lehetett" - áll a kutatást ismertető tájékoztatóban.

A felmérés november 10. és 12. között készült, amikor már ismertek voltak a kormány nagy vihart kavaró intézkedései a magánnyugdíjpénztárak átalakításáról és az Alkotmánybíróság korlátozásáról. A kormányt kemény támadások érték ugyan mindkét témában, a Forsense kutatásának eredménye alapján ezek egyelőre nem változtattak a Fidesz és a kormány támogatottságán.