Felfüggesztett börtönt kapott az uborkáját árammal védő gazda

Szoboszlai Barnabás a kertjét árammal védő kesznyéteni férfi hallgatja az ítélethirdetést az ellene folyó perben a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróságon
Vágólapra másolva!
Egy év, két évre felfüggesztett börtönbüntetést kapott az a férfi, aki 2008 nyarán áramot vezetett kerítésébe, hogy így védje uborkáit. A férfit azért ítélték el, mert a kerítést megfogta egy uborkatolvaj, aki az életét vesztette.
Vágólapra másolva!

Egy év fogházbüntetést kapott két évre felfüggesztve a kertjét árammal védő kesznyéteni férfi a Borsod megyei bíróságon kedden. A Sebe Mária vezette bírói tanács gondatlanságból elkövetett emberölés vétsége és szintén gondatlanságból elkövetett életveszélyt okozó testi sértés vétsége miatt ítélte el az idős embert.

Az akkor 68 éves Szoboszlai Barna paradicsomkarókra rögzített vezetékekbe kapcsolt éjszakánként 220 voltos áramot 2008 nyarán. A halálos baleset július elején történt: az áldozat két társával ittasan indult uborkát lopni, miközben tudták, hogy áram van a kertben. Az egyik férfi a helyszínen életét vesztette az áramütés okozta sokk miatt. A másik súlyos, életveszélyes állapotban került kórházba, míg harmadik társuk kisebb sérülést szenvedett.

A gazda korábban azt mondta, eszébe sem jutott, hogy tragédiát okozhat, pusztán a kiskertjét akarta megvédeni. Állítása szerint 2008 júliusában 30 kilogramm uborkáját vitték el, az elmúlt nyolc évben azonban egyetlen rendőrségi feljelentést sem tett.

Szoboszlai Barna az Összefogás Párt (ÖP) miniszterelnök-jelöltjeként indult az idei országgyűlési választáson, és a Borsod-Abaúj-Zemplén megye 12-es számú választókerületében 622 szavazattal 2,07 százalékot szerzett. A választás előtt Szepessy Zsolt, az Összefogás Párt elnöke, Monok polgármestere Szoboszlai bemutatásakor azt mondta: szerinte egy igazságtalan rendszer áldozata Szoboszlai, aki védeni akarta a saját tulajdonát.