Csőtörés miatt ázott el egy pesti templom

Vágólapra másolva!
Elvágott főnyomócsövek miatt elöntött a víz a Belvárosi Főplébániatemplom altemplomát. A plébános szerint a templom közelében végzett felújítási munkák nagy kárt okoztak, az építtető szerint azonban csak egy kevés víz jutott be a templomba.
Vágólapra másolva!

Megtelt vízzel a Belvárosi Főplébániatemplom altemploma, miután egy markológép szerdán elvágott több főnyomócsövet a fővárosi Március 15. téren - közölte az MTI-vel Osztie Zoltán, a templom plébánosa. A kár több tíz millió forint, a víz egy órán keresztül ömlött a téren keresztül a templomba, és elöntötte az altemplomban lévő kazánházat. A sártenger a műemlék kapuzatot és a templomfalakat is rongálja.

A plébános azt állította: úgy bontottak szét egy betonfalat, hogy a templom műemléknek számító Szent Flórián-szobra is károsodott, mert nem óvták semmiféle védőborítással. Osztie úgy fogalmazott: a munkálatokat "elképesztő fejetlenséggel és szervezetlenséggel" végzik, emiatt már korábban a főváros kiemelt fejlesztések irodájához fordult.

A fővárosi önkormányzat a Március 15. teret egy európai uniós program keretében újítja fel. Az MTI az ügyben megkereste a városházát, de egyelőre nem nyilatkoztak. Pál Béla, a Budapest Szíve Városfejlesztő Nonprofit Kft. kommunikációs menedzsere az MTI-nek azt mondta: valójában csak kevés víz ömlött be a templomba; a tűzoltók nem is indították be a szivattyút, inkább vödörrel távolították el a vizet az altemplomból. A kommunikációs vezető szerint nem károsodott a műemlék szobor, mert a munkások azt letakarták.