Elfogták a kispesti bankrablás harmadik gyanúsítottját

bankrablás a XIX. kerületi (Kispest) Budapest Bank fiókban Fő utca 7.
Vágólapra másolva!
Elfogták vasárnap este a kipesti bankrablás harmadik gyanúsítottját. A rendőrök pénteken még csak feltételezték, hogy hárman voltak az elkövetők. Az egyik rablót, egy 41 éves román állampolgárt a rendőrök lelőtték, a másikat, egy 32 éves magyar férfit elfogták, de a harmadiknak sikerült elmenekülnie.
Vágólapra másolva!

A rendőrség vasárnap este elfogta a kispesti bankrablás harmadik gyanúsítottját. Az ügy részleteiről további infromációkat későbbre ígértek. Pénteken ellentmondó hírek jelentek meg arról, hogy hányan voltak azok az elkövetők, akik kiraboltak egy kispesti bankot. Az ellentmondó tanúvallomások miatt azonban a Terrorelhárítási Központ kommandósai péntek este átvizsgálták azt a Szigligeti utcai panelházat, ahol a rendőrök az egyik menekülő elkövetőt lelőtték, a másikat pedig elfogták.

A lezárt épületbe éjjel fél kettőkor engedték vissza az embereket. Miután kiderült, hogy a harmadik elkövető nem a házba menekült be, a rendőrség kiterjedt hajtóvadászatot indított kézre kerítésére - mondta Tóth Tamás budapesti rendőrfőkapitány. A főkapitány szerint a tettesek összesen 2,8 millió forintot zsákmányoltak a bankból, amelyet egyébként egy évvel ezelőtt feltehetően ugyanez az elkövetői kör fosztott ki, akkor 9 millió forinttal távoztak a pénzintézetből. Fülöp Valter, a főkapitány bűnügyi helyettese közölte: a rendőrök jogosan használták a fegyverüket, ez már a vizsgálat első szakaszában biztosan állítható, hiszen a rabló rájuk lőtt.

A rendőrség a honlapján vasárnap több részletet is közölt a pénteki rablásról. Eszerint két, maszkos rabló pénteken 15 óra 23 perc körül lépett be a kispesti bankba, harmadik társuk pedig kintről biztosította a bankfiók bejáratát. A 2,8 millió forint készpénz megszerzése után a három támadó gyalog menekült, a két rabló és a harmadik társuk más-más irányba futott.

A közlemény szerint egy állampolgár hívta a 112 segélyhívót, amikor meglátta a bankban álarcos támadók vannak, azt is látta, amint a rablók a bent lévőket a földre fektetik és elmenekülnek a helyszínről. A banki alkalmazottak a rablás közben értesítették a Budapesti Rendőr-főkapitányságot (BRFK), néma riasztást adtak le a bankból.

A BRFK járőrei a riasztás után néhány percen belül a bankhoz értek a rablók nyomába eredtek. A banktól néhány száz méterre a Szigliget utcában vették észre a két férfit, akiket többször felszólítottak, hogy tegyék le fegyvert. Ekkor az egyik férfi a nála lévő gépfegyverből tüzet nyitott a járőrökre, akik viszonozták a lövéseket.

Az egyik rabló a rendőrök lövéseitől olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen meghalt. A meghalt rablóról a rendőrség azt közölte, hogy 41 éves román állampolgárságú férfi volt. Társát egy 32 éves budapesti, magyar állampolgárságú férfit a rendőrök elfogták, a férfinál maroklőfegyvert és egy gumimaszkot találtak. A gyanú szerint a 32 éves férfi volt a két támadó harmadik társa, aki a figyelő pozíciót töltötte be. Az elfogott férfi lakásán a nyomozók egy légpisztolyt foglaltak le. A férfi ellen rablás megalapozott gyanúja miatt indult eljárást.

A rendőröknek több szemtanú azt mondta: láttak egy férfit bemenekülni a Szigliget utcában található panelházba. A rendőrség ekkor kezdte meg a sorház lezárását. Később egyre több információ merült fel arra vonatkozóan, hogy a keresett férfi mégsem ment be a panelházba. Az épület átvizsgálását hajnali két órakor fejeződték be.