Már apadnak az észak-magyarországi folyók

Vágólapra másolva!
A felső szakaszokon már apadnak azok az észak-magyarországi folyók, amelyeken az elmúlt napok esőzései indítottak el árhullámokat. 215 kilométernyi szakaszon még készültség van, de a következő napokban hideg idő lesz, ami csökkenti a víz utánpótlását.
Vágólapra másolva!

Bár az elmúlt 24 órában már nem hullott számottevő csapadék az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) működési területén és a folyók vízgyűjtőjén sem, az árvízvédelmi szakaszok összes hossza 215 kilométernyi. Ebből a Tarna mentén 147 kilométer hosszon másodfokú, a Sajó mentén pedig 68 kilométeres hosszon harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben - közölte az MTI-vel Csont Csaba, az Ékövizig árvízvédelmi osztályvezetője.

Sajópüspökinél a tetőzés óta szerda délig több mint 30 centit apadt a víz szintje. Sajószentpéternél szerdán kora este tetőzhet a folyó 335 centiméter körüli értékkel, míg Felsőzsolcánál 320 centiméteres vízállásra számítanak. Itt a tetőzést csütörtökre várják. A Bódva felső szakaszán lassan apad, míg Szendrőnél és alatta továbbra is mérsékelten árad. Szendrőnél 175 centiméteres vízállással tetőzik majd a folyó a következő órákban.

A Tarna csaknem teljes hosszán apad, ugyanakkor legalsó, jászsági szakaszán a következő órákban még mérsékelt áradásra számítanak, majd szerda délutántól ott is megkezdődik az apadás. Tarnaméránál és Tarnaörsnél csütörtökön a reggeli óráktól már készültségi szint alatti vízállások várhatók. A keddi tetőzés - 335 centiméter - óta csaknem 60 centiméter apadt a folyó.

A hét elején lehullott csapadék hatására az elmúlt nap folyamán intenzív árhullámok alakultak ki és vonulnak le a Sajó és a Tarna vízrendszerében. A Sajó kedd este az előre jelzett értéknek megfelelően 340 centiméteres vízállással tetőzött Sajópüspökinél, ahol már folyamatos az apadás, és szerdán, a déli óráktól várhatóan a harmadfokú, 300 centiméteres készültségi szint alá süllyed a vízállás, míg a folyó középső és alsó szakaszán további vízszintemelkedésekre kell számítani.

A következő napokban eleinte száraz, majd nedvesebb léghullámok érkeznek a térség felé, de a hideg idő hatására az árhullámok vízutánpótlása csökken. Vasárnapra a hegyvidéki területeken 10-20 centiméteres hótakaró kialakulása valószínű.