Dudarittal semlegesítik a vörösiszapot a földeken

Vágólapra másolva!
Csütörtök délelőtt kezdték kiszórni a Kolontár és Devecser környéki termőföldekre azt a huminsav tartalmú ásványt, amely semlegesítheti az október elején kiömlött vörösiszap hatását.
Vágólapra másolva!

Huminsav tartalmú készítménnyel, dudarittal semlegesítik a lúgot a vörösiszappal elöntött területeken, miután a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal elfogadta a székesfehérvári székhelyű Organit Kft. ÁNTSZ-szel közösen kidolgozott kármentesítő eljárását. A céget szerdán értesítették, csütörtökön délelőtt már el is kezdték kiszórni az anyagot a Devecser és Kolontár közötti termőföldeken.

A dudaritot először 50-200 hektáron szórják ki, azokon a részeken, ahol nem süppednek a talajba a gépek. A cég mérései alapján a talaj 10 cm mélyen szennyeződött a hypónál tízszer maróbb hatású lúggal. Ha az előírt mennyiségben kiszórják a dudaritot, akkor az semlegesíti a lúgot. Ezzel az eljárással megelőzhető a cég szerint, hogy a levegőbe kerülő iszappor mérgező legyen. A dudarit a földben természetesen meglévő ásvány, talajjavításra használják, de állatok, emberek számára hasznos táplálékkiegészítő is készül belőle.