Magyar-ukrán cigarettacsempész-bandát számoltak fel a vámosok

Vágólapra másolva!
Tizenöt helyszínen, tucatnyi embert fogtak el összehangolt akcióban a rendőrök és a vámosok csütörtök hajnalban. Egy cigarettacsempész-bandára csaptak le, amelynek tagjai, a nyomozás adatai szerint 2009-ben 640 millió forint értékben csempésztek cigarettát Magyarországra.
Vágólapra másolva!

Tizenkét embert fogtak el csütörtök hajnalban, egy magyar-ukrán cigarettacsempész-banda elleni akcióban vám- és pénzügyőrség, illetve a rendőrség emberei - közölte a VPOP. A nyomozók összesen 15 helyen tartottak egyszerre házkutatást az akció során, amelyet egy évig tartó nyomozás előzött meg.

A cigarettacsempészetre és értékesítésre specializálódott bűnszervezet, a VPOP szerint 2009-ben, 400 millió forint értékben, közel 640 ezer doboz cigarettát csempészett be az országba és értékesített orgazdáknak.

Az elfogott gyanúsítottak közül tizenegy magyar állampolgárt előzetes letartóztatásba helyezett a bíróság, egy gyanúsított pedig őrizetbe került. A banda további öt tagját már korábban elfogták, őket azzal gyanúsítják, hogy 2009. május 17. és szeptember 9. között tizenegy alkalommal kaptak összesen 318 ezer doboznyi, ukrán zárjeggyel ellátott cigarettát ukrán állampolgároktól, 173 millió forint értékben.

Az Ukrajnában működő csoport feladata volt a megrendelt cigarettamennyiség átjuttatása a zöldhatáron, rendszerint a magyar-ukrán-román hármas határ térségében. Az ukránok felé egy tisztabereki lakos által vezetett bűnszervezet közvetített, az együttműködést egy jánkmajtisi lakos által irányított másik csoport biztosította és koordinálta.

A nagy értékre, üzletszerűen elkövetett jövedéki orgazdaságért a gyanúsítottak 8 évig terjedő szabadságvesztést kaphatnak, de mivel bűnszervezetben követték el cselekményüket, a büntetési tétel felső határának akár a kétszeresét is kiszabhatja rájuk a bíróság - közölte a VPOP.