Belvízzel és szennyvízzel küzdenek a Balaton partján

Vágólapra másolva!
Az elmúlt napok csapadékos időjárása miatt számos helyen tört fel szennyvíz a Balaton-környéki településeken. A környéken a tó magas vízállása és a belvíz is gondokat okoz.
Vágólapra másolva!

Kilenc centiméterrel meghaladja a maximális üzemi vízszintet a Balaton vízállása a sok csapadék miatt, kedden 119 centimétert mértek - közölte Pécseli Péter, a Balatoni Vízügyi Kirendeltség vezetője. A helyzetet időnként súlyosbítja az északi szél, amely víztömegkilengést okoz, ami miatt Siófokon, hétfőn 127 centiméteres vízmagasságot mértek.

Szerdától újabb, számottevő mennyiségű csapadékra lehet számítani, miközben a tó déli partján telítettek a belterületi csapadékelvezető rendszerek, a Sión sem lehet már fokozni a vízeresztést, és már a talaj vízfelvevő képességére sem lehet számítani a térségben. A Sió-csatornán jelenleg 37 köbméter vizet engednek le másodpercenként, ami azonban a Sió mentén okoz belvizeket. A Sióba ömlő Kapos folyó is árad, emiatt sem fokozható a Balaton vízeresztése.

Heizler György, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője szerint lassan nincs hová elszivattyúzni a belterületen megjelenő vizet. A vízhez közeli utcákban az árkok is tele vannak, több helyen 10-15 centiméter magasan állt a víz az ingatlanok udvarán, és néhány ház alsóbb helyiségébe is bejutott. A legtöbb gondot a tó déli partjának nyugati feléről: Balatonmáriafürdőről, Balatonkeresztúrról, Balatonfenyvesről, Fonyódról, Balatonboglárról és Balatonlelléről jelezték.

Balatonszemesen, Balatonőszödön, Balatonföldváron, Balatonbogláron valamint Zamárdi és Siófok alacsonyabban fekvő részein a szennyvízcsatornákból szennyezett víz tört fel. A Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV Zrt.) szerint a tó környékén található csatornákból elsősorban az elmúlt napok csapadékos időjárása és az illegális csatornabekötések miatt jön vissza a szennyvíz, de közrejátszik ebben a tó magas vízállása és a magas talajvízszint is. A társaság szerint vasárnap óta teljes kapacitással dolgoznak a hibák elhárításán, a feltörő szennyvíz eddig csak kismértékű károkat okozott a környezetben és az ingatlanokban.

A DRV Zrt. szerint az ilyen események megelőzéséhez arra van szükség, hogy megszűnjenek az illegális csatornabekötések, amikor a csapadékvíz elvezetését is a kizárólag a szennyvízre tervezett csatornarendszerre kötik. A társaság súlyos bírsággal és öt évre visszamenő csatornadíjjal fenyeget az illegális bekötések miatt.