Az Alkotmánybíróságon járt a testületet korlátozni akaró Lázár János

Vágólapra másolva!
Az Alkotmánybíróság székházában járt hétfő reggel Lázár János fideszes frakcióvezető, de a találkozóról egyelőre nem közöltek érdemi információkat. Lázár érdekes helyzetben látogatott az Alkotmánybírósághoz, a Fidesz frakcióvezetője ugyanis úgy módosítaná az alkotműnyt, hogy az alkormánybírák csak kivételes esetben semmisíthessék meg a költségvetési és adótörvényeket.
Vágólapra másolva!

Az Alkotmánybíróság (Ab) Donáti utcai székházában járt hétfőn reggel Lázár János, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője. Az Ab szóvivője, Sereg András az [origo] érdeklődésére azt mondta: megállapodtak a frakcióvezetővel, hogy az Ab nem kommentálja a találkozót, arról csak Lázár fog nyilatkozni. Kerestük a frakcióvezetőt, de egyelőre nem vette fel a telefonját, a Fidesz-frakció sajtómunkatársai pedig későbbre ígértek tájékoztatást.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Lázár és titkára elhagyja az Ab épületét

Az Ab október végén megsemmisítette a végkielégítések 98 százalékos különadójáról szóló törvényt. Ez után Lázár bejelentette, hogy módosítni kívánják az alkotmányt és az Alkotmánybíróságról szóló törvényt, hogy a testület ne dönthessen olyan kérdésekben, amelyekben nem lehet népszavazást tartani (ilyenek a költségvetést érintő jogszabályok és az adótörvények). Az ellenzéki és kormánypárti kritikák után Lázár módosított elképzelésein: az új javaslat szerint az Ab megsemmisítheti a költségvetésről, adókról, illetékekről és járulékokról szóló jogszabályokat is, ha azok sértik az élethez, emberi méltósághoz való jogot, a személyes adatok védelmét, a gondolat- és lelkiismereti- és vallásszabadsághoz, illetve a magyar állampolgársághoz fűződő jogokat. A javaslatról kedden szavaz a parlament (az Ab jogainak szűkítéséről szóló cikkeinket itt olvashatja).