Országszerte poros a levegő

Vágólapra másolva!
A fővárosban és több vidéki nagyvárosban is meghaladta az egészségügyi határértéket a légszennyezettség, de szmogriadót egyelőre sehol nem kellett elrendelni. Jövő héten egy front hozhat jobb levegőt.
Vágólapra másolva!

Az ország több mérőállomásán is meghaladta az egészségügyi határértéket a légszennyezettség, de sehol sem kellett szmogriadót elrendelni. A legmagasabb értékeket Pécsett, Miskolcon, Debrecen térségében, illetve Komárom-Esztergom megyében mérték az idokep.hu szmogtérképe szerint, de szerdán Budapesten is magas volt a szálló por mennyisége. Szuhi Attila, az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület képviselője szerint Esztergom és Dorog térségében jelentős javulás csak hétfőn várható, mert ekkor egy erős légköri front érkezik.

"A jelenlegi szmogközeli helyzet nem igényel külön lépéseket" - mondta szerdán Szűcs Somlyó Mária, a budapesti Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója. Tarlós István főpolgármester azonban szerdán még nem zárta ki, hogy az elkövetkező két napban érvénybe léphet az úgynevezett tájékoztatási fokozat. Ebben az esetben a főpolgármesternek joga lenne felkérést tenni bizonyos tiltásokra, például, hogy a kerületi jegyzők fokozottan ellenőrizzék az avarégetéseket és a járművek alapjárati működését.

Szerdán már a kormány is figyelmeztett a szennyezett levegőre, akkor azt mondták, a következő napokban nem várható javulás.

Légszennyezettség esetén a szabályozás többféle kategóriát különböztet meg. A legalacsonyabb az egészségügyi határérték, az még nem okoz tartós egészségkárosodást, ha ezt rövid ideig meghaladja a szálló por mennyisége. Ezután következik a tájékoztatási szint, amelynek fölött az érzékenyebb embereknél okozhat problémákat a szennyezett levegő. A harmadik a riasztási szint, amelynek már rövid idejű átlépése is veszélyezteti az egészséget.

A szmogriadót akkor kell elrendelni, ha a riasztási határértéket legalább két mérőállomáson két napon át meghaladja a szállópor koncentrációja, és ha fennáll a veszély, hogy a légszennyezettség tartósan túllépi a határértéket. Budapesten a szmogriadóhoz három mérőállomás adataira van szükség, kisebb városok esetében pedig, ahol csak egy mérőállomás van, annak az adatait kell alapul venni.