Óvatosan osztják az iszapsegélyt a milliárdos kármentő alapból

Vágólapra másolva!
Már több mint 1,3 milliárd forintnyi adomány érkezett az iszaptragédia károsultjainak a Magyar Kármentő Alap számlájára, az alap kezelői szerint eddig alig pár tízmillió forintot használtak fel a pénzből az érintett önkormányzatok. A kolontári polgármester szerint tartalékolni kell az adományokat, hogy maradjon a lakások berendezésére is.
Vágólapra másolva!

Már több mint egymilliárd forint gyűlt össze a Magyar Kármentő Alap számláján, amelyre a vörösiszap károsultjainak gyűjtenek adományokat. A pénz elosztását felügyelő kármentő bizottság honlapja és a kormány vörösiszappal foglalkozó honlapja szerint november 10-ig összesen 1 189 289 805 forint gyűlt össze, míg a miniszterelnök sajtóstábjának vezetője csütörtökön azt válaszolta az [origo]-nak, hogy már 1 330 000 000 forint van a számlán.

A pénzt felosztásáról a kármentő bizottság dönt, ennek az érintett települések vezetői, Veszprém megye jegyzője és országgyűlési képviselője, valamint egy katasztrófavédelmi szakember a tagja. A bizottság október 26-án döntött arról, hogy az addig összegyűlt pénz 7 százalékát segélyként megkapja a három önkormányzat. Ebből a 7 százalékból Devecser 30 millió forintot, Kolontár pedig 3 millió 400 ezer forintot kapott eddig - olvasható a bizottság honlapján.

Ebből az alapból osztják ki az iszapkárosultaknak megítélt százezer forintos gyorssegélyt is. November 2-ig 120 család vette fel a pénzt, de december 20-ig meghosszabbították a segély felvételi idejét - írta erről az [origo] kérdésére a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) kormányzati kommunikációért felelős államtitkársága.

Telek és bútor lesz a pénzből

"Nem sok értelme lenne ész nélkül nekiállni költeni a pénzt" - mondta Tili Károly, Kolontár polgármestere az [origo]-nak az adományok elosztásáról. Szerinte az alapról rendelkező kormányhatározat egyébként is szigorúan megszabja, mire költhetik a pénzt, de tartalékolni is akarnak, mert ennek a pénznek "akkor lesz jelentősége, amikorra már minden károsultnak meg lesz oldva a lakhatása". A polgármester szerint ebből a pénzből fogják berendezni az új lakásokat, házakat, pótolni az elveszett használati tárgyakat, bútorokat, háztartási gépeket.

A felépítendő új házakhoz, lakásokhoz a telkeket is meg kell vásárolniuk az önkormányzatoknak, Tili szerint ezt is alapból finanszírozhatják. Kolontár tízmillió forintot igényelt területvásárlásra az alapból - mondta a múlt hét végén a polgármester az [origo]-nak.

Az alapról rendelkező október 21-i kormányhatározat szerint a beérkezett adományokat a katasztrófával érintett emberek átmenti elhelyezésére, ellátásuk feltételeinek és lakhatásuk megteremtésére, a háztartási ingóságok pótlására lehet használni. Ezeken kívül költhetnek belőle az egészségkárosodás megelőzésére, a megrongálódott közterületek, közutak helyreállítására és a katasztrófával érintett térség revitalizációjára is.

A védekezés költségeit a Belügyminisztérium állja

Nem fizethetnek ebből a pénzből takarítást, így nem adhattak volna ebből a pénzből Somlóvásárhelynek, amikor a múlt héten az ottani polgármester jelezte, hogy elfogyott a kormánytól kapott előleg, így le kellett állniuk a munkával, pedig van, ahol még méter magasan áll a vörösiszap - mondta Kolontár polgmerstere az [origo]-nak.

A védekezési és helyreállítási költségeket egy október 9-i kormányhatározat alapján nem az alapból, hanem a Belügyminisztérium téríti meg az önkormányzatoknak a vis maior tartalékból. A kármentesítésre a három érintett önkormányzat a katasztrófa óta összesen 175 millió forint soron kívüli előleget kapott a kormánytól. Devecsernek 150 millió, Kolontárnak 20 millió, Somlóvásárhelynek 5 millió forintot adtak a takarításra. Somlóvásárhelynek a múlt héten a belügyminisztérium újabb többmillió forintos támogatásra tett ígéretet.

A kormány ezen kívül a lakóépületek építését és a megrongálódott házak helyreállítását is támogatja, ezt a Belügyminisztérium katasztrófa-elhárítási célelőirányzatából fizetik - közölte az [origo]-val a KIM. Ebből a keretből a lakásépítés mellett a védekezési költségeket, például a tűzoltóság költségeit is fizetik, és ezt használhatják a vasúthálózat helyreállítására is. Ebből az alapból fedezik a Mal felügyeletét ellátó kormánybiztos feladatával kapcsolatos költségeket is.