Feljelentést tesz a dunántúli vízmű új vezetése

vízmű
Vágólapra másolva!
Hűtlen kezelés miatt feljelentést tesz a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. új vezetése, mivel az átvilágítás szerint a cég előző vezetése egy sor előnytelen üzletet kötött, amivel több mint 700 millió forint kárt okoztak. A vörösiszap-katasztrófában érintett Mal Zrt-nek például az önköltségi ár feléért adták a vizet.
Vágólapra másolva!

Az átvilágítás előzetes eredményei szerint több mint 738 millió forint folyt el feleslegesen a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt-től (DRV) - jelentette be szerdán Siófokon Winkler Tamás, a DRV élére az idén június végén kinevezett vezérigazgató. Szerinte sokkal nagyobb gondokat tárt fel az átvilágítás, mint amire előzetesen gondolni lehetett, és a vizsgálat még nem zárult le, a feltárt visszásságok tömege miatt kétszer is meg kellett hosszabbítani a főtulajdonos MNV Zrt. megbízásából nyáron elrendelt átvilágítás határidejét.

A vezérigazgató szerint a vizsgálat megkezdése óta "sorra dőlnek ki a csontvázak a szekrényből", és tucatnyi ember távozott pánikszerűen a cégtől - mondta a vezérigazgató, aki szerint Winkler a legmegdöbbentőbb a DRV-nél alkalmazott kettős mérce volt: miközben a magas vízdíjat kíméletlenül behajtották a kisfogyasztóktól, néhány kedvezményezett felhasználónak több száz millió forintos tartozást engedtek el.

A vizsgálat szerint a DRV és a vörösiszap-katasztrófában érintett Mal Zrt. között fennálló sajátos szerződés miatt csak az elmúlt öt évben 328,7 millió forint kár érte a vízművet, mert féláron szolgáltatta a vizet a Malnak, mint amennyibe a vízműnek került. Kiugróan nagy veszteségek érték a DRV-t Reményi Zoltán leváltott vezérigazgató hivatali ideje alatt a távozó menedzsment számára kiutalt magas végkielégítések és munkáltatói kifizetések, illetve az előnytelen és szükségtelen szerződések, különösen a barcsi önkormányzattal és a barcsi NB II-es futballcsapat vezetőivel lebonyolított ügyletek, miatt - mondta a vezérigazgató.

Egy siófoki ügyvéd a kiugróan magas végkielégítések miatt már tett rendőrségi feljelentést, ami alapján megindult a nyomozás. A DRV pedig az ügyészségen tesz feljelentést ismeretlen tettes ellen hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt - mondta Winkler, aki szerint a cég pénzügyileg és műszakilag is rosszabb helyzetben van a korábban feltüntetettnél, és kérdésessé vált valóban nyereségesen működött-e idáig. A cég gazdálkodása kihatott a vízdíjakra is, hiszen a Balatonnál fizetik az ország egyik legmagasabb vízdíját.

Szabó Iván, a DRV átvilágítását végző jogi képviselő azt mondta: "a komplex - jogi, műszaki, gazdasági - átvilágítás során nem várt nagyságrendű problémahalmazzal" szembesültek. Elgondolkodtatónak nevezte, hogy a DRV, mint az egyik legnagyobb állami cég a dolgozói egy részének még megfelelő munkavédelmi eszközöket sem biztosított, és alacsony béren dolgoztatta őket, miközben több száz millió forintot költött el olyan látszat és eredmény nélküli stratégiai tanácsadásra, amely munkát párhuzamosan a cégnél is elvégeztek.