Esztergom csődjéről vitázik a Fidesz és a polgármester

Vágólapra másolva!
Az esztergomi Fidesz-szervezet szerint a város polgármestere csődeljárásba akarja vinni a várost, ahelyett, hogy elfogadná a segítségüket. Az október elején megválasztott független polgármester szerint a Fidesz csak újabb hitelfelvételt javasolt, pedig a város már most is súlyosan el van adósodva.
Vágólapra másolva!

A város pénzügyi helyzetéről és a lehetséges megoldásokról folyó vitával folytatódott Tétényi Éva, Esztergom független polgármestere és a helyi képviselő-testületben többséggel rendelkező Fidesz október eleje, az önkormányzati választások óta tartó összecsapása. Steindl Balázs, a Fidesz helyi szervezetének elnöke csütörtökön az MTI-vel azt közölte, hogy Tétényi a párt segítsége helyett a csődöt választja. Szerinte a polgármester három órával a képviselő-testületi ülés kezdete előtt bejelentette, hogy elkerülhetetlennek látja a csődeljárás megindítását.

A polgármester ezt tagadta, és szerinte a város nehéz anyagi helyzetéért az előző, fideszes vezetés a felelős. "Nem igaz, hogy csődeljárást jelentettem be, ezt most nem is tehettem volna meg. Amit a Fidesz segítségnek nevez, az egy újabb hitelfelvétel. Azaz nincs más eszközük a helyzet kezelésére, csak az, ami eddig is eladósította Esztergomot. Adósságkezelésre van szükség, nem csődeljárásra. Szakítani kell a hitelfelvételek gyakorlatával és válságköltségvetést kell készíteni, amíg a város összeszedi magát" - jelentette ki Tétényi Éva polgármester az MTI-nek.

A Fidesz-frakció közleménye szerint a város számlavezető bankja hajlandó a rendelkezésre álló 1,3 milliárdos összeget átstrukturálni és azonnali segítséget nyújtana több százmillió forintig. Állításuk szerint a polgármester vagy jogosulatlanul indítana csődeljárást, vagy szándékosan nem akar élni a finanszírozási lehetőségekkel. "A polgármester asszony egy hónap alatt meg sem próbált tenni valamit azért, hogy legalább a valóban létező problémákra megoldást találjon, miközben a mi ezt célzó segítségünket kategorikusan elutasítja" - írta közleményében a frakció. Szerintük a 90 napon túli lejárt követelések összege 150 millió forint, ami a város idei, nagyjából 16 milliárdos költségvetésének kevesebb mint 1 százaléka.

"A Fidesz állításával szemben 1,3 milliárd forint a kifizetetlen számlaállomány, 20 milliárd forint a kötvénykibocsátás, a belső adósság 850 millió forint, az újszülötteket támogató Szent-Miklós Alapra 610 milliós lombard hitelt jegyeztettek be, továbbá 190 millió forintot nem fizettek be az alapba, 350 millió forint követelést pedig eladtak" - sorolta Tétényi Éva a város elmúlt tíz évének pénzügyi részleteit. A polgármester szerint véget kell vetni a hitelfelvételeknek. Tétényi szerint Esztergom működése jelenleg hiányt termel, amit nem újabb kölcsönökkel kell elfedni, hanem a város alapfeladatainak ellátására összpontosító, takarékos és fenntartható költségvetést kell készíteni.

Esztergomban az október 3-ai önkormányzati választáson Tétényi Éva nagy többséggel legyőrte a korábbi fodeszes polgármestert, Meggyes Tamást. Az egyéni választókörzetekben azonban mindenhol a Fidesz-KDNP jelöltjei (illetve egy helyen az általuk támogatott független jelölt) nyertek - egyikük Meggyes Tamás - így abszolút többségük van a képviselő-testületben. A testületbe rajtuk kívül az LMP, a Vállalkozók Pártja, az MSZP és a Jobbik egy-egy képviselője jutott be.