Cozma védekezett és verekedett a halála előtt az egyik tanú szerint

Vágólapra másolva!
A Cozma-ügy egyik tanúja szerint a "vérző fejű" R. Sándor ment ki az oldalát fogó Cozma után a veszprémi bárból a gyilkosság előtt. A férfi csak bentről látta a verekedést, és azt, hogy Cozma védekezik. A vádlottak szerint a tanú nem láthatta őket.
Vágólapra másolva!

A Cozma-ügy egyik tanúja a Veszprém Megyei Bíróság keddi tárgyalásán azt mondta, a Patrióta lokál alagsori diszkójából előbb Marian Cozmát látta fölfelé sietni a lépcsőn, majd őt egy "véres fejű" cigány férfi követte az utcára. A bírósági eljárás során kiderült, hogy a "véres fejű" férfi R. Sándor elsőrendű vádlott volt. A tanú Sz. Iván, harmadrendű vádlottat viszont egyértelműen felismerte a nyomozás során elé tárt fényképek alapján, és vallomása után a keddi tárgyaláson is elmondta: Sz. Iván futott föl a lépcsőn a "vérző fejű" után, és a tetőtéri bárban szórakozó társaiknak kiabált fel a kijárati ajtóból, hogy "baj van, gyertek".

A tanú szerint erre legalább 8-10 cigány férfi rohant le fentről, akik elől ő belépett a balra lévő vendéglőbe, mert elsodorták volna. Gulyás Ádám szerint Marian Cozma görnyedten, bal kezével a jobb oldalát fogva érkezett föl a lépcsőn és lépett ki az utcára, utána pedig a "véres fejű" ment.

A tanú a földszinti helyiség ablakából figyelte az utcán történteket, s azt látta, hogy a csíkos pólós Cozma több emberrel verekszik. A tanú szerint a sportoló védekezett, s nem úgy látszott, hogy "verik Cozmát, hanem verekednek." Gulyás Ádám elmondta: amikor kiment az utcára már csak azt látta, hogy Marian Cozma mozdulatlanul fekszik a betonon, valaki szívmasszázst végzett rajta, mentőkért kiabáltak, több nő és férfi is sírt, "szóval nagy volt a káosz".

A vallomásra R. Sándor úgy reagált, hogy nem láthatta őt a tanú, mert szerinte Gulyás Ádám - ahogy a helyzetét leírta - háttal állt a lépcsőfeljárónak. Sz. Iván pedig azt közölte, hogy nem csak R. Sándor, hanem N. Győző másodrendű vádlott is előtte ment ki az utcára, sőt ő azonnal vissza is fordult és valóban kiáltozott a tetőtérbe vezető lépcsőn a fönt tartózkodó társaiknak, hogy "baj van, gyertek".

A tárgyaláson meghallgattak egy másik tanút is, aki vallomása szerint csak annyit tud az esetről, hogy kiabálás volt az utcán és "egy fiút látott feküdni a földön", a veszprémi szurkolói klub elnöke pedig sírt és "hisztériás rohamban tört ki". A bíróság a keddre hat tanút idézett be, de négyen nem érkeztek meg, illetve külföldi munkavállalásukra és tanulmányaikra hivatkoztak a bíróságnak küldött értesítésükben. Szerdán további tanúk meghallgatásával folytatódik a tárgyalás.

Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott tagját 2009. február 8-án hajnalban gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt. A segítségére siető sporttársait, a szerb Zarko Sesumot és a horvát Ivan Pesicet életveszélyesen megsebesítették. Az emberölés ügyében hét ember ellen emeltek vádat. A Cozma-gyilkosságról szóló összes cikkünket erre a linkre kattintva olvashatja.