A végkielégítési adó módosítását ígéri Lázár

Vágólapra másolva!
Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője szerdán több szakszervezettel is egyeztetett a 2 millió forint feletti végkielégítéseket sújtó különadó lehetséges módosításáról, majd bejelentette, hogy mindenképp változni fog a jogszabály. A szakszervezetek szerint Lázár nyitott volt azokra a javaslatokra, hogy a közalkalmazottakat ne érintse a különadó.
Vágólapra másolva!

Egészen biztos, hogy lesz változtatás a 98 százalékos különadót érintően az eredeti elképzeléshez képest - közölte Lázár János fideszes frakcióvezető, miután szerdán több szakszervezet képviselőjével is találkozott. A megbeszélések után Lázár János újságírók előtt azt mondta, a Fidesznek nem az a szándéka, hogy a közszolgálati jogviszonnyal rendelkező munkavállalókat büntesse az elvonásokkal, hanem azokat a magas rangú állami vezetőket, "igazi nagykutyákat" szeretnék elkapni, akik idén több tíz-, vagy százmillió forintos nagyságrendű végkielégítéshez jutottak.

A politikus közölte: a szakszervezetek javaslatait összefoglalja és azokat a Fidesz elnökségének szerda délutáni ülésén ismerteti. Az egyeztetési folyamat végére úgy szeretne pontot tenni, hogy kérni fogja az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács összehívását várhatóan péntekre, vagy hétfőre - mondta.

Az Alkotmánybíróság a múlt kedden jelentette be, hogy alkotmányellenesnek találta a kétmillió forint feletti végkielégítésekre kivetett 98 százalékos különadót, mire Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője bejelentette: módosítani kívánják az alkotmányt és az Alkotmánybíróságról szóló törvényt, hogy a testület ne dönthessen olyan kérdésekben - például adóügyekben -, amelyekben nem lehet népszavazást tartani. A javaslat széles körű tiltakozást váltott ki, és még a Fideszen belül és a párt szimpatizánsai körében is többen kritikusan fogadták a lépést.

A jelenlegi 2 millióról 3,5 millió forintra emelné a 98 százalékos különadó összeghatárát a Munkástanácsok Országos Szövetsége. Palkovics Imre, az érdekképviselet elnöke szerdán, miután találkozott Lázár Jánossal, a Fidesz frakcióvezetőjével, újságírók előtt azt mondta, a szervezetük azt nem támogatja, hogy a közalkalmazottakat általában kivegyék a különadó rendszeréből.

Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke a Fidesz frakcióvezetőjével folytatott megbeszélés után azt mondta: a törvényesen járó juttatásokat nem lehet szankcionálni, ugyanakkor azzal egyetértenek, hogy a kirívó, elfogadhatatlan kifizetések ne történjenek meg még egyszer.

Fehér József, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) nevében azt mondta: az egyik fő indítványuk az, hogy aki munkából nyugdíjba megy, annak a javadalmazása semmilyen módon ne kerüljön a 98 százalékos különadó hatálya alá. Szavai szerint Lázár János támogatni tudja ezt a javaslatukat. Hozzátette: Lázár kompromisszumkész volt a különadó módosításának ügyében.

Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke azt javasolja, hogy továbbra is azon törvények alapján járjanak a közszférában a végkielégítések, amelyek 18 éve működnek. Galló, miután találkozott Lázárral, azt mondta: az irreálisan magas végkielégítések ellen tiltakoznak, ugyanakkor tartanak attól, hogy a különadóról szóló jogszabály jelen formájában a közszféra dolgozóit is sújtaná.

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke azt mondta: a Fidesz frakcióvezetője nyitott volt kéréseire a 98 százalékos különadó módosításának ügyében. Hozzátette: a PDSZ alapvetően azt támogatja, hogy a 98 százalékos különadó kétmillió forintos összeghatárát emeljék meg.

A 2 millió forint feletti végkielégítéseket sújtó különadóról szóló törvény módosítása szóba került a Fidesz-KDNP keddi frakcióülésén is. A KDNP frakcióvezetője, Harrach Péter a tanácskozás után újságíróknak azt mondta, hogy két lehetséges út van: az egyik a kétmilliós határ emelése, a másik pedig az adó által méltánytalanul sújtott közalkalmazotti körnek a kivétele a törvényből. A kérdésről várhatóan a Fidesz 3 órakor összeülő elnökségi ülésén döntenek.