Romlott Magyarország korrupciós megítélése a Transparency szerint

Vágólapra másolva!
A közép-kelet-európai átlagnál rosszabb helyre került Magyarország a világ 178 országát tömörítő korrupciós rangsorban, most először Litvánia és Lengyelország is megelőzte. Tavaly óta négy helyet esett vissza a rangsorban az ország, megítélést az üzleti szektor véleménye mellett az ronthatta, hogy nem születtek meg a várt korrupcióellenes intézkedések.
Vágólapra másolva!

Romlott Magyarország korrupciós megítélése: az ország jelenleg az 50. helyen áll a 178 országot tömörítő korrupciós rangsorban, míg tavaly 46. volt. A 2010-es eredménnyel a közép-kelet-európai átlag mögé került az ország, most először Litvánia és Lengyelország is megelőzte a listán - olvasható a felmérést késztő Transparency International nemzetközi korrupcióellenes szervezet magyar honlapján.

A jelentés szerint Magyarország megítélését főleg az rontotta le, hogy romlottak az üzleti szektor véleményét tükröző mutatók. "Az elmúlt időszak korrupciós botrányai és az elszámoltatások nyilvánossága miatt is érzékelhetőbbé vált a korrupció mértéke és ezáltal a mutató is romlott" - indokolta a visszaesést Alexa Noémi, a Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója. Alexa szerint a piac mielőbb hatékony korrupcióellenes fellépést vár a kormánytól.

A CPI indexet különböző felmérések összesítésével készítik évente, azt vizsgálják, hogy a nemzetközi és helyi elemzők, üzletemberek mennyire látják súlyosnak a korrupció problémáját az egyes országokban. Az index nullától tízig terjedő skálán osztályozza az országokat, az alacsony pontszám jelentős, a magas csekély mértékű korrupcióra utal. Magyarország idei pontszáma 4,7, míg tavaly 5,1 volt.

A korrupció az egész világot érintő súlyos probléma, a 2010-es CPI felmérésben vizsgált 178 ország mintegy háromnegyede 5 pont alatt szerepel a rangsorban. A CPI rangsorban visszaesést mutató országok közé a pénzügyi válság által leginkább sújtott államok tartoznak, így a Transparency International szerint egállapítható, hogy összefüggés van a gazdaság helyzete és a korrupció érzékelése között.

A korrupciós index élén idén Dánia, Új-Zéland és Szingapúr végzett 9,3-as pontszámmal. Az utolsó előtti helyen Afganisztán és Mianmar osztozik 1,4-es pontszámmal, az utolsó helyen Szomália áll 1,1-es pontszámmal.

Forrás: Transparency International
A Transparency korrupciós térképe. Sárgával a legtisztább, sötét pirossal a legkorruptabb országok.