Illés Zoltán: Ismét nőtt a gátszakadás veszélye

Vágólapra másolva!
A környezetvédelmi államtitkár szerint az ajkai zagytározó menthetetlen, és az éjszakai nedvesség miatt ismét szélesedett a rajta lévő repedés, így nőtt a gátszakadás veszélye. A katasztrófavédelem helyszíni szóvivője hajnalban még azt közölte, hogy nem reped tovább a gát északi fala. Közben folyik az új, öt méter magas védőgát építése, és több mint 1700-an dolgoznak a kárelhárításon.
Vágólapra másolva!

Nőtt az ajkai vörösiszap tározó északi falának omlási veszélye, mert az éjszakai nedvesség hatására néhány centimétert szélesedett a repedés - mondta az MTI tudósítójának Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár vasárnap délelőtt. Szombatra virradóra hét centimétert nőtt a majdnem félméter széles és 25 méter hosszú repedés, de a mozgási folyamat napközben megállt. Éjszaka, a pára és a nedvesség hatására viszont újabb süllyedést és elmozdulást mértek a szakemberek.

Az államtitkár szerint menthetetlen a sérült tározó, az északi oldalfala le fog szakadni. "Egy napon vagy egy héten belül bekövetkezhet a tragédia" - mondta Illés az újságíróknak vasárnap rendezett sajtóbejáráson. Illés szerint minden szakember arra számít, hogy leomlik a tározó fala, de az abban tárolt vörösiszapot megpróbálják "mederben tartani", és majd egy később megépülő, új tározóba átfejteni. Most azon dolgoznak, hogy megóvják Kolontár és Devecser házait. Ezért építenek védőgátat mintegy 100 millió forintos költségből a településen keresztül egészen a 8-as útig.

Félméteres repedés

Korábban, vasárnap hajnalban Dobson Tibor ezredes, katasztrófavédelmi szóvivő azt közölte, hogy megállt a repedés a zagytározó gátjának északi oldalán. Dobson azt mondta: az észlelt repedések javítása folyamatban van, és újabb repedések nincsenek. A repedés mintegy félé méter széles. Az ajkai zagytározó X. kazettájának északi oldalán a szakemberek 47 centiméter széles repedést mértek még csütörtökön, de ez péntek estére hét centimétert nőtt. Ezt követően a védelmi bizottság a belügyminiszterrel együtt úgy döntött: kitelepítik Kolontár lakosságát, mert reális veszély áll fenn egy gátszakadásra.

Az MTI tudósítójának szakemberek vasárnap reggel, a megsérült tározó közelében azt mondták: a repedés mellett egy 40 centiméteres szinteltolódás is van a gátszakasz két fala között, és az "zsanérszerűen nyílik". Úgy vélik, mivel ez a mozgás lelassult, jó esély van arra, hogy elkerüljék a gátszakadást. A tározót üzemeltető cég munkásai és a katasztrófavédelem emberei próbálják betömíteni a rést. A tervek szerint egy szarkofágot építenének a tározó köré, de az nagyon sok időt venne igénybe, és egyelőre az sem tisztázott, ki fizetné a költségeket.

A légifelvételen 3.01-től figyelhető meg a repedés

Hétfőre készül el a védőgát

Folyik annak a védőgátnak az építése is, amellyel Kolontárt akarják megvédeni. A védőgát alapozása lényegében befejeződött, a vasárnapi nap fő feladata a védőgát szélesítése, illetve magasítása lesz. Kolontár felé vasárnap hajnalban rendszám nélküli munkagépek tartottak, hogy elkezdjék a 400 méter hosszú védőgát építését, a teherautók pedig még délelőtt elkezdik szállítani a köveket és a földet. A települést kettészelő védőgát 5 méter magas lesz, talpszélessége 20, koronateteje 6 méter lesz. Az alapozási munkával szombat éjjelre elkészültek, leterítették a geotextíliát, és erre építik a bányákból ideszállított kövekből a prizmát, amelyet földdel fednek be. A védműnek hétfőre kell elkészülnie.

A katasztrófavédelem, illetve a kárfelszámolás szóvivője beszámolt arról, hogy a hétfői, illetve a pénteki események nyomán a kolontári kitelepítettek száma mintegy 1000-re emelkedett. Közülük mintegy 90-en vették igénybe a közösségi szállásokat, a többiek rokonoknál, illetve barátoknál kerestek elhelyezést. Devecseren ebből a szempontból kedvezőbb a helyzet, bár a városból szombaton spontán kitelepülések kezdődtek, körülbelül 400-500 ember hagyta el Devecsert, ahol mintegy 5000-en maradtak. Dobson szerint minden remény megvan arra, hogy nekik már nem kell elhagyniuk a várost.

A szóvivő az MTI-nek elmondta, hogy a térségben zajló védekezésben összesen 900 hatósági személy vesz részt, és munkájukat 700-800 önkéntes segíti. A védekezésben eddig mintegy 300 technikai eszközt - beleértve a különböző járműveket is - vetettek be. Továbbra is 1 eltüntet keresnek, a szombati kutatások is eredménytelenek maradtak. A keresést tovább folytatják. A katasztrófa eddig 7 halálos áldozatot követelt. Kedvezően alakul a folyók pH értéke, amely most 8 körül van. Ez egyaránt vonatkozik a Marcalra, a Rábára, illetve a Dunára is. Mindennek nyomán a Marcal lúg elleni kezelését csökkenteni lehetett - mondta el a szóvivő. A vörösiszap-katasztrófáról szóló cikkeinket, a legfrissebb információkat itt olvashatja.