Kolontár fölött fogtak el egy légtérsértő helikoptert

Vágólapra másolva!
Két gép is megsértette a magyar légteret csütörtök délután. Az Ausztria irányából érkező helikoptert Kolontár fölött fogták el, a Honvédelmi Minisztérium szerint valószínűleg az iszapömlésről akart felvételeket készíteni.
Vágólapra másolva!

Egy kisrepülő és egy helikopter sértette meg a magyar légteret csütörtök délután; a magyar légierő gépei kivezették őket az országból - közölte a Honvédelmi Minisztérium. "A magyar légierő készültsége megfutamította a betolakodókat" - olvasható a tárca közleményben.

A magyar repülők elfogták az Ausztria irányából belépett helikoptert, amely csütörtök délután engedély nélkül érkezett az ország légterébe, és valószínűsíthetően felvételeket akart készíteni a Veszprém megyei környezeti katasztrófáról. Az Ajka környéki katasztrófa sújtotta terület fölé repülő helikoptert a légierő harci helikoptere Kolontár térségében fogta el. Az ismeretlen gép pilótája követte a magyar gép utasításait, majd egy Mi-24-es az osztrák határig kísérte.

Elhagyta az országot az a merevszárnyú kisrepülőgép is, amely először kényszerleszállást imitált magyar terület fölött, de aztán alacsonyan repülve mégis kisiklott a légtérből.

Szintén csütörtökön egy utasszállító nem lépett rádiókapcsolatba a magyar irányítókkal. Később a Boeing pilótája megszólalt, és a gép Románia irányába elhagyta a magyar légteret. Az időközben riasztott MiG-29-es NATO-készültségű vadászgép közepes magasságból követte az eseményeket, de beavatkozására nem volt szükség. A közlemény szerint ritkán fordul elő, hogy ilyen kevés idő alatt három esetben is be kell avatkoznia a légierőnek.