Több tucat ügyben tettek feljelentést a pécsi püspök ellen

Vágólapra másolva!
Feljelentést tett a pécsi püspök ellen egy ismeretlen, aki legalább negyven bűncselekménnyel gyanúsítja az egyházmegye vezetőit - írja az Index. A Pécsi Egyházmegye közleményben tagadta, hogy bármilyen bűncselekményhez köze lenne, és perrel fenyegette meg az ismeretlen feljelentőt.
Vágólapra másolva!

Legalább negyven bűncselekménnyel, köztük pénzügyi, okirat-hamisítási és szexuális ügyekkel gyanúsította meg egy ismeretlen feljelentő Mayer Mihály pécsi püspököt, valamint az egyházmegye tulajdonában lévő Fény Kft. ügyvezetőjét, Wolf Gyulát - írta kedden az Index. A hírportál információi szerint a Nemzeti Nyomozó Irodához és a Baranya Megyei Főügyészséghez hétfőn beadott feljelentésben tanúvallomásokkal és írásos bizonyítékokkal is alátámasztották a gyanúsításokat.

A Pécsi Egyházmegye, az Index cikkére reagálva kedd esti közleményében tagadta, hogy vezetői bűncselekményt követtek volna el, és jogi lépésekre készül az ezt állító feljelentőkkel szemben. Az egyházmegye kommunikációs irodája azt is megjegyezte, hogy a hatályos jogrend szerint bárki feljelentést tehet a hatóságoknál, az alaptalan feljelentőkkel szemben azonban hamis vád, hatóságok félrevezetése, továbbá hamis tanúzás miatt bűnvádi eljárás indulhat.

A püspökségen Mayer Mihály gyakorolja a munkáltatói jogokat, a gazdasági tevékenységet pedig a Fény Kft.-be szervezték ki, ennek vezetője Wolf Gyula. A cég milliárdos befektetéseket hajtott végre - írja az Index: rengeteg pénzt költöttek a Szent János Hotel kialakítására Mohácson, valamint a Pécs belvárosában működő ingatlanokra, így a pécsi püspöki palotára is. Szekszárd önkormányzatával 300 milliós ingatlan adásvételi szerződést kötöttek.

A hírportál szerint a mohácsi beruházással egyidejűleg az egyházmegye vezetői összekülönböztek a Szent Mór iskolaközpont vezetőjével és tantestületével. Bár - mint az Index írta - csak pár millió forinton vitatkoztak, Mayer püspök felmondott az iskolaközpont vezetőjének, majd megpróbálta felszámolni az iskola külön gazdálkodását.

Mayer Mihály püspök és Wolf Gyula neve szeptemberben már a figyelem középpontjába került, amikor Wolf Gyulát és az egyházmegye egy másik dolgozóját felmentették állásából. Wildmann János, az Egyházfórum főszerkesztője az Egyházfórum Alapítványnak közleményében azt írta: hivatalosan meg nem erősített hírek szerint a gazdasági igazgató és a püspöki iroda vezetőjének felmentése "minden bizonnyal" azon vizsgálat eredménye, amelyet a szentszék folytatott különböző visszaélések gyanújával a püspökség vezetése ellen. (erről itt olvashat).