A vezérszurkoló szerint a levegőbe ütött Cozma, mielőtt elterült

Vágólapra másolva!
A levegőbe ütött Marian Cozma, mielőtt elterült volna tavaly februárban a veszprémi Patrióta bár előtt, ahol leszúrták. Ezt a Cozma-ügy pénteki tárgyalásán vallotta a veszprémi kézilabdacsapat vezérszurkolója, akit tanúként hallgattak meg. A tárgyaláson több tanút is meghallgattak.
Vágólapra másolva!

Marian Cozma ütött egyet, de csak a levegőbe csapott, nem talált el senkit, s a következő pillanatban elterült a Patrióta lokál előtt a földön - vallotta Remport Csaba, az MKB Veszprém vezérszurkolója, a Veszprémi Kézilabda Fan Klub elnöke a Cozma-ügy pénteki tárgyalásán a Veszprém Megyei Bíróságon. A férfi együtt szórakozott a város kézilabdásaival 2009. február 8-án hajnalban a Patrióta lokálban, amikor a végzetes támadás történt.

A szurkoló szerint az egész társaság békésen szórakozott, a kézilabdások sosem feltűnősködtek, Marian Cozma pedig kimondottan vidám, barátságos ember volt. A Patrióta diszkójában négy-öt kopasz cigány férfi kezdeményezte a dulakodást, amely pillanatok alatt alakult ki, és Cozmát támadták, valaki egy székkel akart lesújtani rá, de azt Uros Vilovski kézilabdás elhárította - mondta a tanú. A kézilabdások ekkor sietni kezdtek fölfelé az alagsori tánchelyiségből. Amikor ő is felért az utcára, azt látta, hogy Cozma ütött egy nagyot a levegőbe, majd elterült. Remport Csaba azt is látta, hogy egy kopasz férfi rugdalózik, egy másik "nagydarab" pedig belerúgott a földön mozdulatlanul fekvő Cozmába. A tanú kést senkinél sem látott, és azt sem tudta, hogy mitől esett el Marian Cozma.

A vezérszurkoló a rendőrségi felismertetési eljárás során N. Győző másodrendű és Sz. Iván harmadrendű vádlottakat vélte felismerni Marian Cozma támadóiként, R. Sándor elsőrendű vádlott viszont nem tűnt ismerősnek számára.

"Berobbant a látóterébe"

R. Sándor megjegyezte: a tanú a rendőrségi vallomásában azt mondta, hogy amikor kiért az utcára, Cozma "robbant be a látóterébe", azaz a tanú is azt igazolja, hogy Cozma támadólag lépett fel velük szemben, amikor kiérkeztek az utcára. Remport Csaba erre azt mondta: nem támadó mozgást értett az alatt, hogy "Cozma berobbant a látóterébe", hanem csupán azt a tényt közölte, hogy először a hatalmas termetű kézilabdázó tűnt fel számára a lokál előtt. Szerinte Cozma védekező kézmozdulatokat tett.

N. Győző másodrendű vádlott azt jegyezte meg, hogy "a tanú elfogult, ami érthető, hiszen Marian Cozma a barátja volt". Erre az ügyész azt kérdezte a tanútól, "befolyásolta-e a vallomását az, hogy egy barátja halt meg?" - mire Remport így válaszolt: "abszolút nem".

"Marian, kelj fel!"

Egy másik tanú, Hamar Zoltán, aki szintén együtt szórakozott a Patrióta lokálban a kézilabdásokkal (korábban ő is játszott a veszprémi csapatban), már csak annyit látott, mire kiért az utcára, hogy Marian Cozma mozdulatlanul fekszik a földön, a fal mellett pedig Zarko Sesumot, az MKB Veszprém és a szerb válogatott kézilabdását vette észre, hatalmas daganattal a szemén. Emlékezett arra is, hogy Uros Vilovski futott fölfelé az utcában, és mögötte több férfi loholt. Arra is jól emlékszik, hogy Ilyés Ferenc kézilabdás hajolt Cozma fölé, és mentőért kiáltozott, az érkező Marko Vujin, a veszprémi csapat és a szerb válogatott kézilabdázója szintén Cozma mellé térdelt, és azt mondogatta: "Marian, kelj fel!"

A tanú szerint a Patriótába "kopasz, kigyúrt cigányok" vonultak be legalább huszonöten, és kimondottan olyan társaság benyomását keltették, akikkel jobb nem összetűzésbe keveredni.

Bakonyi Balázs tanú a verekedést nem látta, csak a dulakodás "hangjait hallotta", ugyanis olyan helyen állt az utcán, ahonnét nem lehetett rálátni a Patrióta bejáratára. Azt viszont látta, hogy egy csapat ember kerget egy férfit, és azt kiabálják "állj meg".

"Rosszarcú alakok "

Az NNG-4-es jelzésű védett tanú (a bíróság minden adatát tikosan kezeli) elmondta: valaki azt kiáltozta a Patriótában, hogy "baj van", mire ő - mivel az emeleti bárhelyiségben tartózkodott és az utcáról hallott zajokat - kinézett az ablakon. Vallomása szerint az emeleti ablakból csak annyit látott, hogy Marian Cozma fekszik a földön, egy fölötte térdelő férfit fejbe rúgnak, majd többen elfutnak onnét, és autókkal elhajtanak. A bárba érkező társaságot ő is úgy jellemezte, hogy "kigyúrt, kopasz, rosszarcú alakok" voltak.

A Cozma-ügy tárgyalását november 15-én folytatja a bíróság.

Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott tagját 2009. február 8-án hajnalban gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt. A segítségére siető sporttársait, a szerb Zarko Sesumot és a horvát Ivan Pesicet életveszélyesen megsebesítették. Az emberölés ügyében hét ember ellen emeltek vádat. Az ügyről szóló cikkeinket itt találja.