Sok pénzt ígért a sportnak Orbán

Vágólapra másolva!
Azonnali egymilliárd forintos segítséget és a jelenlegi állami támogatás többszörösét ígérte a sportszövetségeknek pártja választási győzelme esetére Orbán Viktor, miután találkozott saját párttársával, a Magyar Olimpiai Bizottságot vezető Schmitt Pállal. Orbán célként tűzte ki azt is, hogy Magyarország mindig az első tíz között legyen az olimpiai éremtáblázaton.
Vágólapra másolva!

Konkrét választási ígérettel állt elő Orbán Viktor Fidesz-elnök, miután találkozott Schmitt Pállal, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökével, aki korábban tagja volt a párt elnökségének, és már második ciklusát tölti az Európai Parlamentben, ahova fideszes jelöltként jutott be.

Orbán a találkozó után kijelentette, hogy a Fidesz kormányra kerülése esetén a lehető legrövidebb időn belül eljuttatja a MOB-hoz azt az egymilliárd forintot, amelyet a magyar sportszövetségek követelnek. Kijelentette azt is, hogy a költségvetés 1 százalékára kell emelni a sport finanszírozását, míg ez szerinte jelenleg 0,2 százalékon áll.

A sajtótájékoztatóról szóló hírügynökségi beszámolók alapján azt nem jelezte, hogy ezt az emelést mikor és milyen forrásból hajtaná végre, a Fidesz ugyanakkor már korábban is élesen bírálta a költségvetést, amely szerinte súlyos megszorításokat tartalmaz, és nem is végrehajtható. "A mostani költségvetés el van szúrva, azon segíteni nem lehet. Én azt kértem a sportvezetőktől, készítsenek tervet a jövőre" - idézte az MTI Orbánt. Az egyeztetésen a MOB elnöksége mellett részt vett a Nemzeti Sportszövetség, a Sportegyesületek Országos Szövetsége, a Magyar Paralimpiai Bizottság és az Olimpiai Bajnokok Klubja.

A miniszter nem érti

Az Orbán-bejelentésre reagáló Varga Zoltán sportért is felelős önkormányzati miniszter szerint, ha Magyarország költségvetésének egy százalékát a sportra fordítaná, akkor más területektől kellene pénzt elvonni. Varga azt mondta, hogy a gazdasági világválság kirobbanása óta a célkitűzés mindvégig az volt, hogy a magyar sport ne legyen annak vesztese, így a miniszter szerint például a tavalyi 970 millió forinttal szemben idén 1 milliárd 247 millió forintot kap a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) az olimpiai felkészülésre.

A következő magyar kormánynak a sportot stratégiai ágazattá kell nyilvánítania - mondta az MTI tudósítása szerint Orbán. Közölte azt is, továbbra is nemzeti ügynek kell tekinteni, hogy Magyarország az olimpiai éremtáblázat első tíz helyezettje között szerepeljen. A legutóbbi, 2008-as pekingi olimpián ettől jócskán elmaradt Magyarország, amely az éremtáblázat 21. helyén végzett.

Orbán hozzátette, az egyeztetésen "fociról nem volt szó", Budapest olimpiai pályázatáról viszont igen. Úgy fogalmazott: azt, hogy mekkora esélye van jelenleg egy 2020-as ötkarikás kandidálás benyújtásának, London előtt kockázatos megmondani, de a következő kormány szándéka Magyarországot olyan állapotban hozni, hogy legyen esélye egy olimpiai pályázatra.

Az ígéret háttere

A Független Hírügynökség szerint a pártelnök mostani ígéretének hátteréhez tartozik az is, hogy a Nemzeti Sport című napilap decemberben azzal a kéréssel fordult az Országgyűléshez, hogy a 2010-es sportköltségvetést terhelő, a magyarországi Forma-1-es futam közel egymilliárd forinttal megemelkedett jogdíját ne a sportnak kelljen viselnie.

"Vállalja át a kormány, és az így felszabaduló egymilliárdos forrás kerüljön az olimpiai felkészülést végző, rendkívül nehéz helyzetben lévő sportági szakszövetségekhez. Sportolóink csak így vehetik fel a versenyt valós eséllyel ellenfeleikkel szemben, csak így van remény rá, hogy az elkövetkező években is felejthetetlen sikereket érhessenek el, hogy örömet szerezzenek a sikerre éhes országnak" - idézte a napilap nyílt levelét a hírügynökség, amely szerint a felhíváshoz azóta számos szakszövetség csatlakozott.