Saját kitüntetéseket alapított Schmitt Pál

Vágólapra másolva!
Schmitt Pál államfő két új, általa adományozható kitüntetést alapított. Az egyiket kiemelkedő szakmai tevékenységükkel szerzett érdemeikért kaphatják meg majd magyar vagy külföldi állampolgárok, a másikat települések, intézmények és emberek is kiérdemelhetik "a magyar nemzet közösségének szolgálatával". Mádl Ferenc korábbi államfő is alapított 2001-ben hasonló kitüntetést, de ő Schmitt-tel szemben nem írta elő, hogy az érdemérem hátoldalán az ő neve is szerepeljen, csupa nagybetűvel.
Vágólapra másolva!

Két új kitüntetést alapított Schmitt Pál államfő: a Köztársaság Elnökének Érdemérmét és a Köztársaság Elnökének Díszoklevele Éremmelt - derül ki a csütörtökön megjelent Magyar Közlönyből.

A kitüntetések alapításáról szóló határozat szerint az érdemérem annak a magyar vagy külföldi állampolgárnak adományozható, aki "életútjával, szakmai tevékenységével kiemelkedő érdemeket szerzett, különösen a tudományok, az ifjúság nevelése, az elesettek és hátrányos helyzetűek támogatása, a természeti környezet megóvása terén, valamint művészi alkotói és előadói, illetve a köz szolgálatában végzett tevékenységével". A díszoklevél érdeméremmel kitüntetést "a magyar nemzet közösségének szolgálatáért" emberek, intézmények vagy települések kaphatják meg.

Mindkét kitüntetést az államfő adományozza majd. Schmitt a határozatban rendelkezett a kitüntetések formájáról is. Az érdemérem aranyozott ezüst, a díszoklevélhez tartozó érem annál valamivel kisebb, és ezüst. Mindkettő előoldalán a magyar címer lesz címertartó angyalpárral, hátoldalukon pedig csupa nagybetűvel "Dr. Schmitt Pál köztársasági elnöke érdemérme", illetve "Dr. Schmitt Pál köztársasági elnök ezüstérme" felirat szerepel majd. Mindkét kitüntetéshez tartozik egy-egy kitűző is: angyalpár által tartott magyar címer.

Az [origo] péntek reggel levélben megkérdezte a Köztársasági Elnöki Hivataltól, mi volt az oka a kitüntetések alapításának, miért tartotta fontosnak Schmitt Pál, hogy megalapítsa ezeket a kitüntetéseket. Arra is kíváncsiak voltunk, van-e már terv arra, ki, illetve kik fogják elsőként megkapni ezeket a kitüntetéseket. Megkeresésünkre egyelőre még nem kaptunk választ.

A Schmitt által alapított kitüntetés neve a Köztársaság Elnökének Érdemérme. Az odaítélés feltételei és az elnevezés is szó szerint egyeznek azzal a kitüntetéssel, amelyet Mádl Ferenc korábbi államfő alapított 2001 novemberében. Az érem anyaga és mérete is ugyanolyan volt, mint a Schmitt által most alapított kitüntetésé, de Mádl Schmitt-tel szemben nem írta elő, hogy az ő neve is szerepeljen a hátoldalon. A Mádl-féle kitüntetés előoldalán "A Köztársaság Elnökének Érdemérme" felirat szerepelt, hátoldalán pedig a magyar címer volt, és mindkét oldalt a perem mentén futó, csúcsán nem összeérő babérkoszorú díszítette. A Mádl-féle érem nem volt hordható, és nem is tartozott hozzá olyan hordható kitűző, mint Schmitt kitüntetéseihez.

Mádl Ferenctől ezt a kitüntetést többek között Osztovits Ágnes újságíró, "a sajtó hitelességéért folytatott sok évtizedes harcáért, az ifjú újságírók képzéséért, pályára segítéséért", valamint Budavári Zita, a Bölcső Alapítvány elnöke kapta meg "az anyákat és gyermekeiket segítő önzetlen és fáradhatatlan munkásságáért, az életbe vetett hittel és szeretettel végzett szervező tevékenységéért". (A Mádl Ferenc által kitüntetettek listáját itt nézheti meg.)

Az előző köztársasági elnök, Sólyom László nem alapított saját kitüntetést munkáját közelről ismerő, névtelenséget kérő forrásunk szerint.