Szétszórt fegyverekre emlékszik a tévéostrom egyik rendőrparancsnoka

Vágólapra másolva!
Több tucat fegyvert és több száz lőszert hagytak felügyelet nélkül a rendőrök a tévéostrom idején az akkor szolgálatban lévő egyik rendőri vezető szerint. Majoros Zoltán ezredes a 2006 őszi eseményeket vizsgáló parlamenti bizottság előtt azt mondta, a rendőrök azért nem kaptak extra felszerelést azon az éjszaka, mert a raktárosok hazamentek, és náluk volt a kulcs.
Vágólapra másolva!

A 2006 őszi eseményeken történt rendőri fellépést vizsgáló parlamenti albizottság hétfőn meghallgatta Majoros Zoltán ezredest, aki a szeptember 18-i tévéostromnál és az október 23-i utcai összecsapások idején is műveletirányítóként dolgozott.

Majoros a bizottság ülésén azt mondta, hogy szeptember 17-én (amikor az őszödi beszéd kiszivárgása után utcai tüntetések kezdődtek) és 18-án nem rendeltek el készültséget a rendőrségnél, így a Rendészeti Biztonsági Szolgálat (Rebisz) rendőreinek felszerelést nem tudták kiadni, mert a raktárosok hazamentek, a kulcsok meg náluk voltak.

Majoros Zoltán volt az a rendőri vezető, aki körülbelül 40-50 rebiszes beosztottjával megpróbálta visszafoglalni az elfoglalt tévészékházat, illetve feloszlatni a tömeget. A bizottság előtt elmondta: amikor odaért a helyszínre, több tucat gépkarabélyt és a tártáskában több száz lövedéket talált felügyelet nélkül a székház mellett. A rendőröket tudniillik elkergették a tüntetők, egy részük éppen a mentőautóknál volt kötözésen.

"A csapatszállító autók felügyelet nélkül maradtak, az ajtók tárva-nyitva, és ott voltak a fegyverek. Megdöbbentem azon, amit ott láttam, és el sem merem képzelni, mi történt volna, ha a tüntetők megtalálják a fegyvereket" - tette hozzá az ezredes.

Szóba állt Toroczkaival

Majoros elmondta: ő - felettese, Lapid Lajos rendőr dandártábornok parancsa ellenére - tárgyalt Toroczkai Lászlóval, a tüntetők egyik vezetőjével, és szerinte innen lehet számítani az ostrom csendesedését. "Bekísértem Toroczkait, átadta a petíciót a tévé vezetőinek, a tömeg ezután a rendőri felszólításra feloszlott, és hazamentek" - mondta Majoros Zoltán, aki szerint a kiképzés része a törekvés a tárgyalásra, bár az agresszív tömeggel szemben ez nehezebben volt megoldható.

Az október 23-i eseményekkel kapcsolatban elmondta: többször is megpróbálták elhatárolni az agresszív tömeget a Fidesz nagygyűlésétől, de ez nem sikerült. Véleménye szerint a Fidesz alapvetően rossz helyre szervezte a gyűlést, bár ezt a rendőrség korábban tudomásul vette. A helyszínen dolgozó rendőri vezetők egyike javasolta, hogy függesszék föl a tömeg kiszorítását az Astoria felé, ezt azonban Gergényi Péter főkapitány nem vette figyelembe. Parancsba adta, hogy folytassák a rendőri akciót - mondta Majoros.

Az albizottság a tervek szerint a Fővárosi Nyomozó Ügyészség vezetőit hallgatja meg a délután folyamán. Hétfőn hallgatták volna meg Bene Lászlót, aki 2006 őszén országos rendőrfőkapitány volt, de nem ment el a testület ülésére.

Sokkos rendőrök, rossz előkészítés

Meghallgatta viszont hétfőn a bizottság Magyar István alezredest, egyetemi adjunktust, aki a 2006-os események után íródott Papp- és Ignácz-féle jelentések készítésében vett részt. Ő vizsgálta az intézkedő parancsnokok munkáját, és amint fogalmazott: a "paranormális eseményeket". Elmondta, hogy az intézkedések előkészítésének része lett volna a felderítés, hogy kiderüljön, melyik helyszínen kik vannak, mit csinálnak ott, és mi várható. Ezt azonban nem megfelelően végezték, tudomása szerint volt olyan civil ruhás rendőr, aki részt vett benne, de lelepleződött. Mint fogalmazott: a felderítés csődöt mondott. Korábban Gergényi Péter, akkor budapesti rendőrfőkapitány tagadta, hogy végeztek volna felderítést az egyes helyszíneken.

Magyar István szerint a műveleti terveket sem dolgozták ki megfelelően, hanem sablonok alapján jártak el a rendőrök. A parancsnokok szakmai jártassága és hozzáállása sem volt megfelelő. Nem volt irányító törzs, a rendőrfőkapitány egyedül irányított, helytelenül - mondta Magyar István. Az adjunktus kiemelte a tárgyalás hiányát a tévészékháznál a petíció átnyújtása előtt, illetve, hogy a rendőrök nem követték a Kossuth térről a székházhoz vonuló embereket.

A legfontosabb hibának nevezte, hogy miután a székháznál történteket látva a Gergényi Péter főkapitány által odarendelt parancsnok sokkot kapott, nem volt alkalmas rangidős tiszt, aki átvette volna a helyét. A helyzetet végül Majoros Zoltán, a REBISZ ezredese oldotta meg.