Tárki: Tovább növelte fölényét a Fidesz az MSZP-vel szemben

Vágólapra másolva!
A Fidesz támogatottsága négyszerese az MSZP-ének a pártválasztók körében a Tárki szeptemberi felmérése szerint. Budapesten kisebb a különbség a két legnagyobb párt között. A Jobbik egy százalékponttal előzi meg az LMP-t a kutatás szerint.
Vágólapra másolva!

A pártok közti erőviszonyok alig változtak júliushoz képest - derül ki a Tárki Társadalomkutatási Intézet szeptemberi pártpreferencia-kutatásából. A felmérés szerint a Fidesz-KDNP szavazói tábora továbbra is négyszerese a második helyezett MSZP-ének.

A Tárki választáskutatási programja keretében készült reprezentatív felmérést ezer ember megkérdezésével készítették. A kutatás szerint a júliusi felméréshez képest a bizonytalanok és a titkolózók száma változott jelentősen: 34 százalékról 39-re emelkedett az arányuk.

A Fidesz-KDNP támogatottsága a teljes felnőtt lakosság körében szeptemberben ugyanúgy 39 százalékos, mint júliusban, míg a szocialista pártra szavazók aránya 13 százalékról 10 százalékra csökkent. A pártválasztók körében a Fidesz-KDNP tábora a júliusi 60 százalékról szeptemberre 65 százalékra emelkedett, miközben az MSZP 20 százalékos támogatottsága 17-re csökkent. A felmérés szerint a Fidesz-KDNP és az MSZP támogatottsága közti különbség országos szinten négyszeres az összes választó körében, viszont Budapesten már csak másfélszeres a különbség.

A Jobbik és az LMP támogatottsága szeptemberben a teljes népességen belül hasonló: a Jobbikra 5 százalékuk, az LMP-re 4 százalékuk szavazna. A pártválasztók körében azonban Jobbik már 8 százaléknyi, az LMP pedig 7 százléknyi szavazatra számíthat. A parlamenten kívüli pártok közül továbbra is egyedül az MDF támogatottsága éri el a mérhetőség szintjét, amely 1 százalékos mind a teljes népességen, mind pedig a pártválasztókon belül.