Nyugdíjemelést is kérhetnek az Orbánnal levelező nyugdíjasok

Vágólapra másolva!
Rossz közbiztonságra és magas rezsire panaszkodhatnak, kiválaszthatják, hogy a kormány eddigi intézkedései közül melyik tetszik nekik a legjobban és nyugdíjemelést is javasolhatnak azok a nyugdíjasok, akik kitöltik az Orbán Viktor miniszterelnök által nekik küldött kérdőívet. Orbán levele a kormányfő szóvivője szerint a nemzeti konzultáció folytatása, 1,7 millió nyugdíjas-háztartásba küldik el.
Vágólapra másolva!

"Az új kormány alábbi intézkedései közül ön melyikkel ért egyet?" - ez a kérdés is szerepel azon a kérdőíven, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök küld a nyugdíjasoknak egy levél kíséretében. Szerdán jelentette be a miniszterelnök szóvivője, Szijjártó Péter, hogy Orbán a nemzeti konzultáció keretében levélben fordul az összes nyugdíjashoz, arra kérve őket, hogy egy válaszlevélben osszák meg vele gondjaikat, és írják meg, szerintük mi lenne a kormány legfontosabb teendője az ország jelenlegi helyzetében.

A kérdőíves levelet 1,7 millió nyugdíjas háztartásba küldik el, a költségeket Szijjártó szerint a Fidesz állja. A Miniszterelnökség az [origo] kérésére szerkesztőségünknek is megküldte elektronikus formában a levelet.

"Önöknek köszönhető, hogy Magyarország minden helyzetből képes volt talpra állni az elmúlt fél évszázad során, a legsanyarúbb korszakokban is megőrizte legfontosabb értékeit. Ennek köszönhetően tudtuk az idén ismét megteremteni a megújulás lehetőségét. Hálával és tisztelettel tartozunk Önöknek. De ezt nemcsak szavakkal, hanem tettekkel is szeretnénk kifejezni" - írja Orbán a kérdőívet kísérő levélben, amelyen aláírása mellett a fényképe is szerepel.

A kérdőív első kérdése arra vonatkozik, hogyan ítéli meg saját helyzetét, életkörülményeit a válaszadó. Három lehetőség közül lehet választani: megfelelő, közepes vagy nehéz. Ezt követi az a kérés, hogy a nyugdíjas egy hét elemből álló listából válassza ki azokat az Orbán-kormány által hozott intézkedéseket, amelyekkel egyetért. A lehetőségek közt szerepel a rendőrség létszámának a növelése, az energiaárak befagyasztása, az állami vezetőknek járó végkielégítések megadóztatása, adócsökkentés, a kilakoltatási moratórium meghosszabbítása, a politikusok létszámának csökkentése és a bankok megadóztatása. Ennél a kérdésnél akár az összes választ be lehet jelölni.

A következő pontban Orbán arra kéri a nyugdíjasokat, válasszák ki egy másik listából, mi jelenti ma az idősek számára a három legfőbb problémát. A felkínált válaszok közt van több olyan is, amelyekre a korábban felsorolt intézkedések vonatkoztak, mint például a közbiztonság hiánya vagy a lakás rezsijének kifizetése. Ezeken kívül a gyógyszerek beszerzése, a közlekedés, az élelmiszerek ára, a hivatali ügyintézés, az egyedüllét és a mindennapi teendőkhöz nyújtott segítség hiánya is szerepel a listán.

Az utolsó feleletválasztós kérdés az, hogy mi a kormány legfontosabb teendője az ország jelenlegi helyzetében. A tizenhat elemű listából három teendőt választhat ki a nyugdíjas. A felsorolt feladatok többsége a Fidesz választási programjában is szerepelt már, ilyen az adócsökkentés, a közbiztonság javítása, a munkahelyteremtés, a gyermekes családok támogatása. A válaszlehetőségek közt szerepel még többek között a nyugdíjak vásárlóértékének megőrzése, a nyugdíjak emelése és a kultúra támogatása is.

A kérdőív végén van mód arra, hogy a válaszoló nyugdíjas megfogalmazza saját gondolatait. Az utolsó kérdés az, hogy soroljon fel szabadon három olyan intézkedést, amely szerinte az ő helyzetén a leginkább javítana.