Új sporttörvény készülhet a botrányos Újpest-Fradi után

Vágólapra másolva!
Új sporttörvényt fogadhat el akár hónapokon belül a parlament, miután a botrányos hétvégi Újpest-Ferencváros mérkőzés ismét megmutatta, hogy lépéseket kell tenni a futballhuliganizmus ellen - írja a Népszabadság. A lap szerint a rendőrség már tesztel egy olyan arcfelismerő rendszert, amely segítségével ki lehetne szűrni a pályákról a rendbontókat.
Vágólapra másolva!

A magyar rendőrség azt javasolja, hogy jogszabály kötelezze zárt kapus mérkőzések megtartására azokat a klubokat, amelyek pályáin petárdáznak, füstbombáznak - írta szerdai számában a Népszabadság. A lap szerint a szombati Újpest-Ferencváros mérkőzésen történtek - a meccs előtt egy fiatal megkéselése, a stadionban a székgyújtogatás, petárdázás, füstbombák dobálása - után új szabályok alapján lépnének fel a randalírozó szurkolók ellen.

A hétvégi mérkőzésen tűzszerészek is átvizsgálták az újpesti Szusza Ferenc Stadiont a szombati rangadó előtt, és a nézők is kétszeres biztonsági ellenőrzésen estek át. Ennek ellenére rengeteg pirotechnikai eszköz jutott be, a rendőrség sem tudja, hogy kik és hogyan csempészték be azokat (a meccsről készült beszámolónkat itt elolvashatja).

A lap információi szerint felmerült, hogy még az idén, de legkésőbb 2011 első fél évében új sporttörvényt fogadjon el a parlament. A jogszabályban szabályoznák a pályákra beléptetés menetét, a renitens szurkolók adatainak kezelését és a rendbontók kitiltását a mérkőzésekről. Példaként Angliát hozzák, ahol a rendbontókat hosszú időre, vagy akár örökre kitiltották a pályákról. A Népszabadság úgy tudja, a rendőrség ezért már teszteli a más európai pályákon is alkalmazott arcfelismerő-rendszereket.

A kormány, az MLSZ és a klubok gyorsan rendet teremthetnének a stadionokban a lap szerint, felmerült, hogy ehhez leporolnák az úgynevezett Páva-jelentést.

Még 2003 májusában hasonló botrányos események után a szocialista Páva Zoltán vezetésével nyolcfős szakértői bizottság alakult, hogy kidolgozza a pályákon eluralkodó erőszak és rasszizmus elleni intézkedéseket. A bizottság az angol példát követte, ahol az 1980-as években egy Taylor nevű törvényszéki bírót kértek fel a szabályok kidolgozására. A Taylor-jelentés ajánlásait utána a kormány és a klubok közös erővel végrehajtották, néhány év alatt rendet teremtve az angol pályákon.

A Páva-bizottság 25 pontos ajánlásából csak egyet valósítottak meg: szabálysértés lett, ha valaki a nézőtérről a pályára beront. Ugyanakkor semmi nem lett azokból a javaslatokból, amelyek végrehajtásához pénzre lett volna szükség. A klubok azt állították, nincs elég bevételük a szabályok végrehajtására, a kormány pedig azon az állásponton volt, hogy a rendezőknek kell gondoskodniuk a rend fenntartásáról.