Nem döntött a nemzetbiztonsági bizottság a jobbikos Staudt tagságáról

Vágólapra másolva!
Későbbi időpontra halasztotta a nemzetbiztonsági bizottság, hogy a C típusú nemzetbiztonsági átvilágításon megbukó Staudt Gábor lehet-e a testület tagja. A bizottság szerint általánosságban C típusú átvilágítással nem rendelkező személy nem lehet tag, de Staudtról csak panasza elbírálása után döntenek.
Vágólapra másolva!

Nem hozott érdemi döntést keddi ülésén a parlament nemzetbiztonsági bizottsága arról, hogy a testület tagja lehet-e Staudt Gábor jobbikos képviselő. Staudt a C típusú nemzetbiztonsági átvilágításon akadt fent, mert az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) szerint kockázatos lehet a személye. Staudt emiatt júniusban panaszt nyújtott be Pintér Sándor belügyminiszterhez, de a miniszter a képviselő elmondása szerint csak a jelentésben lévő tényeket vizsgálta, azt nem, hogy ezek valóban kockázatot jelentenek-e nemzetbiztonsági szempontból.

Staudt ezt követően fordult panasszal a parlament nemzetbiztonsági hivatalához. A keddi ülésen a nemzetbiztonsági bizottságnak arról kellett volna döntenie, hogy továbbra is érvényesnek tekinti-e Staudt jelölését, amelyet Vona Gábor Jobbik-frakcióvezető fenntartott. Staudt panaszát azonban még nem bírálták el. Vadai Ágnes, a bizottság szocialista elnöke azt javasolta, hogy a testület két határozatot hozzon: egy általános érvényű állásfoglalást, majd ez alapján egy döntést Staudt konkrét ügyéről.

Másfél órás vita után azonban a kormánypárti többség úgy döntött, csak általánosságban mondja ki, hogy C típusú átvilágítással nem rendelkező személy nem lehet a bizottság tagja. Staudt konkrét ügyében azonban úgy döntöttek, egy későbbi ülésen a jobbikos képviselő panaszának elbírálása után döntenek arról, elfoglalhatja-e helyét a biztosságban.

Staudt korábban azt mondta, hogy a nyilvánosságnak mondott politikai megnyilatkozásai miatt találtak kockázatosnak nemzetbiztonsági szempontból. Emiatt kérte Vadaitól, hogy hozhassa nyilvánosságra az államtitoknak minősített papírokat erről, de erre egyelőre nem kapott engedélyt. Az egyedül nemmel szavazó Vadai az ülés után újságíróknak azt mondta: szerinte a döntéssel a biztosság kivételez a képviselőkkel, mert egy rendőr- vagy katonatisztnek azonnal el kell szenvednie a jogkövetkezményeit egy hasonló jelentésnek.