Nézőpont Intézet: A többség szerint jól vizsgázott a kormány

Vágólapra másolva!
A megkérdezettek több mint fele - 57 százaléka - elégedett a száz napja hivatalban lévő Orbán-kormány munkájával - derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb, kedden közölt felméréséből. A kormány intézkedései közül a Széchelyi-tervnek és bankadónak örültek leginkább, Orbán teljesítményét a többség jeles vagy jó osztályzattal értékelte.
Vágólapra másolva!

A kérdésre válaszolni tudók 57 százaléka elégedett a kormány munkájával - derül ki a Nézőpont Intézet augusztus 30. és szeptember 5. között, 2000 fő telefonos megkérdezésével készült felméréséből. A kormány eddigi munkájával leginkább a megyeszékhelyen, illetve a megyei jogú városban élők, valamint a 60 évnél idősebbek elégedettek. Ez a Nézőpont Intézet szerint fontos elmozdulás, mert az utóbbi években a megyei jogú városok lakói általában szkeptikusabbak voltak az országos átlagnál a Fidesszel szemben. Orbán Viktort minden megkérdezett ismeri, és a többség elégedett is vele, a megkérdezettek 63 százaléka "jó" vagy "jeles" osztályzattal értékelte a kormányfő munkáját. 17 százaléka adott egyes vagy elégséges osztályzatot Orbán teljesítményére, míg a megkérdezettek 20 százaléka közömbös a kérdésben.

Az országos, reprezentatív közvélemény-kutatás eredménye szerint a megkérdezettek leginkább az új Széchenyi-terv meghirdetését és a bankadó bevezetését támogatják (61 százalék), legkevésbé pedig az egykulcsos adózást. Sokan (58 százalék) elégedettek a kettős állampolgárság bevezetésével és a kormány árvízi munkájával is. Ugyanakkor ezzel a döntéssel is tízből négyen egyetértenek.

A kormánypártok szimpatizánsai elégedettek az áprilisi választáskor hozott döntésükkel, 78 százalékuk elégedett a kormány munkájával. A Jobbik-szimpatizánsok 32 százaléka, az LMP-szimpatizánsok 33 százaléka és a szocialista tábor 27 százaléka szintén pozitívan ítélte meg az elmúlt száz nap kormányzati teljesítményét.

A Szonda Ipsos vasárnap közzétett felmérésében a többség csak hármast adott a kormány teljesítményére. Orbán Viktor kedden értékelte kormányának munkáját az első száz nap után, erről percről-percre tudósításunkat itt, az összefoglalót pedig itt olvashatja el.