Négy főpolgármester-jelöltre lehet szavazni október 3-án

Vágólapra másolva!
Nyilvántartásba vette a Fővárosi Választási Bizottság a Jobbik és az LMP főpolgármester-jelöltjét is, így az október 3-i önkormányzati választáson Budapesten Tarlós István (Fidesz-KDNP) és Horváth Csaba (MSZP) neve mellett Staudt Gábor (Jobbik) és Jávor Benedek (LMP) neve is szerepel majd a szavazólapokon. A Kétfarkú Kutya Párt lemaradt, a szükséges ajánlószelvényeknek csak a tizedét tudta összegyűjteni.
Vágólapra másolva!

Eldőlt, hogy csak a parlamenti pártok (a Fidesz és a KDNP esetében a két párt közösen) indítanak főpolgármester-jelöltet az október 3-ai önkormányzati választáson. A Fővárosi Választási Bizottság (FVB) vasárnap késő délutáni ülésén nyilvántartásba vette a Jobbik és az LMP jelöltjeit is, akiknek sikerült összegyűjteniük a szükséges számú érvényes ajánlószelvényt. Ez azt jelenti, hogy a szavazólapon a szocialista Horváth Csaba és a Fidesz-KDNP színeiben induló Tarlós István mellett szerepel majd a jobbikos Staudt Gábor és az LMP-s Jávor Benedek neve is.

A Jobbik, és az LMP jelöltjét vasárnap vették nyilvántartásba, miután összegyűjtötték az induláshoz szükséges 28 150 érvényes ajánlószelvényt. Staudt Gábor leadott szelvényei között 32 769 érvényeset találtak, míg Jávor Benedek esetében 30 390-et. Előbbi 33 ezer, utóbbi 31 ezer ajánlószelvényt adott le pénteken a Fővárosi Választási Irodán, ahol a feladattal megbízott köztisztviselők a hétvégén ellenőrizték az ajánlások érvényességét.

A mintegy 3 ezer ajánlószelvényt összegyűjtő Kétfarkú Kutya Párt jelöltje azonban nem indulhat a városvezetői posztért, mert a leadott és érvényes ajánlások messze nem voltak elegendőek. A párt így még a korábbi, fél százalékos bejutási küszöbben is "megbotlott" volna, mert főpolgármester-jelöltjük, Victora Zsolt mindössze 2499 érvényes ajánlást kapott. (A viccpárt korábban azt nyilatkozta, hogy további 100 ezer ajánlószelvényüket "ellopták a talicskájukról", - persze emiatt nem tettek feljelentést.)

Főpolgármester-jelölt az lehet, akit a főváros választópolgárainak két százaléka ajánlott. A korábbi választásokon még elegendő volt, ha valaki a fővárosi választók fél százalékának ajánlását megszerezte, ezt a küszöböt emelte az új országgyűlés négyszer magasabbra. Mivel Budapesten 1 407 470 választásra jogosult szerepel a névjegyzékben, a főpolgármester-jelölt állításához 28 150 érvényes ajánlás volt szükséges.

Az ajánlószelvények gyűjtése és a jelöltek bejelentési lehetősége pénteken délután négy órakor lejárt. Akik eddig nem adtak le megfelelő számú érvényes ajánlószelvényt, azok nem indulhatnak a négy hét múlva vasárnapra kiírt önkormányzati választáson. A választási bizottságoknak most vasárnap kell határozatot hozniuk arról, nyilvántartásba veszik-e a jelölteket (akiknek az ajánlószelvényeit pénteken adták le a választási irodákhoz). A bizottságok határozatai ellen két napon belül jogorvoslatot lehet benyújtani, majd újabb két nap áll rendelkezésre a bíróság előtti felülvizsgálati kérelem benyújtására.

Budapest új főpolgármestere az lesz, aki a legtöbb érvényes szavazatot kapja az október 3-ai önkormányzati választáson. E posztot az előző öt ciklusban a szabad demokrata Demszky Gábor töltötte be, aki húsz év után csak néhány hónapja lépett ki pártjából.