Megállt Orbán a Bajnai által húzott határnál

Vágólapra másolva!
A kormány hivatalba lépése után a kormány fideszes és KDNP-s tagjai egy törvénymódosítással lehetőséget teremtettek arra, hogy a miniszterelnök akár 20 százalékkal csökkentse a miniszterek bérét. A miniszteri fizetéseket először a Bajnai-kormány csökkentette 15 százalékkal, és a közigazgatási minisztérium adatai szerint eddig Orbán sem lépte át ezt a határt.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor miniszterelnök havi bruttó illetménye 1 507 400 forint, miniszterei pedig 1 101 900 forintot vihetnek haza - derül ki az állami vezetők juttatásainak a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) honlapján közzétett adataiból. A fizetéseik pontosan megegyeznek azzal az összeggel, amelyet Bajnai Gordon korábbi kormányfő és miniszterei kerestek.

A miniszterek alapilletménye a jelenleg 38 650 forintos köztisztviselői illetményalap 15,6-szorosa, és ehhez hozzájön még az illetménykiegészítés és a vezetői illetménypótlék is. Ez összesen 1 296 321 forint lenne, a Bajnai-kormány kezdeményezésére azonban az országgyűlés tavaly májusban megszavazta, hogy a miniszterelnök 15 százalékkal csökkenthesse a miniszterek bérét. Ezt Bajnai kormányfőként meg is tette, így alakult ki a havi bruttó 1 101 900 forintos miniszteri fizetés.

Miután az Orbán-kormány hivatalba lépett, Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter és két államtitkára, Répássy Róbert és Rétvári Bence új javaslatot terjesztett a parlament elé a kormány tagjainak jogállásáról. A javaslat első változatából teljesen hiányzott a fizetéscsökkentésről szóló kitétel, ezért az MSZP azzal támadta a Fideszt, hogy a kormánypárt megemelné a miniszterek bérét. Navracsics erre a vádra akkor úgy reagált, hogy hibáztak a kitétel kihagyásával, és a három előterjesztő visszavonta, majd úgy módosítva nyújtotta be újra a javaslatot, hogy a miniszterelnök nem 15, hanem 20 százalékkal is csökkentheti a miniszterek bérét.

Orbán azonban a KIM adatai szerint azóta nem élt a nagyobb csökkentés lehetőségével, ugyanis ha 20 százalékkal mérsékelte volna a miniszteri fizetéseket, akkor a miniszterek most csak havi 1 037 056,8 forintot, vagyis fejenként 64 843,2 forinttal kevesebbet keresnének.

Kedden délben az [origo] megkereste a Kormányzati Kommunikációs Államtitkárságot azzal a kérdéssel, miért nem élt a miniszterelnök a 20 százalékos fizetéscsökkentés lehetőségével. Kíváncsiak voltunk arra is, hogy ha nem áll szándékában élni a lehetőséggel, a törvényjavaslatot előterjesztő kormánytagok miért látták értelmét a 20 százalékos csökkentés törvénybe foglalásának. Megkérdeztük azt is, elképzelhető-e, hogy a jövőben Orbán Viktor életbe lépteti a 20 százalékos csökkentést. Megkeresésünkre az államtitkárság szerdán reggel későbbre ígért választ.