A bíróság sem engedi újraindulni az etyeki polgármestert

Vágólapra másolva!
A Legfelsőbb Bíróság sem adott igazat az etyeki polgármesternek, aki nem indulhat újra a választáson. Szűcs Lajos tavaly év elején szerelt le a rendőrségtől, egy augusztusi alkotmánymódosítás miatt azonban a korábbi rendőrök és katonák három évig nem indulhatnak választáson.
Vágólapra másolva!

Biztosan nem indulhat az október 3-i önkormányzati választáson Szűcs Lajos etyeki polgármester. A Legfelsőbb Bíróság (LB) kedden helybenhagyta az Országos Választási Bizottság (OVB) korábbi döntését, amellyel a törölte a polgármesterjelöltek nyilvántartásából Szűcsöt. Az OVB azért döntött így, mert egy augusztusi alkotmánymódosítás megtiltja, hogy a rendőrség, katonaság, nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos állományú munkatársai leszerelésük után három évig választáson induljanak.

Szűcs azzal érvelt, hogy ő tavaly január végén szerelt le a rendőrségtől, és 2009. február óta polgármester, így az augusztus 19-én hatályba lépett alkotmánymódosítás rá nem vonatkozhat. Az LB végzése szerint azonban a bíróság alkotmányossági szempontból nem vizsgálhatja a vitatott jogszabályt, sem annak meghozatala időpontját, sem társadalmi hatását. "A jogbiztonság jogállami követelményét sértené, ha a Legfelsőbb Bíróság nem alkalmazná a döntésekor hatályos törvényi rendelkezéseket" - áll az indoklásban.