Játszótér mellé tervezett krematórium ellen tiltakoznak Úrhidán

Vágólapra másolva!
Úrhida összes felnőtt lakója aláírta azt a petíciót, amelyben egy, a falu központjába tervezett krematórium ellen tiltakoznak. A krematóriumban - amely egy játszótér közvetlen közelében épülne - évente kétezer halottat égetne el egy vállalkozás.
Vágólapra másolva!

Tiltakoznak az úrhidaiak, mert krematórium épülne a játszótér mellé a Fejér megyei település kertvárosában. Az önkormányzat aláírásgyűjtést kezdett. Több mint 1300-an, a település teljes felnőtt korú lakossága nevét adta a tiltakozáshoz. Azt mondják: ha kell, akár polgári engedetlenséggel is gátat vetnek a beruházó terveinek.

Egy vállalkozás saját ingatlanján építené fel a krematóriumot. Az önkormányzat azonban ezen a területen kertvárost álmodott meg a rendezési tervében. Az uralkodó szél a falu felé fúj, ráadásul egy már meglévő játszótér 150-200 méterre lenne a hamvasztótól.

Éves szinten kétezer halottat égetnének el, a faluban pedig átlagban 15 ember hal meg, közülük egyet temetnek urnásan - mondta Bognár József polgármester.

Az építési hatóságként eljáró fehérvári bíróság elutasította nemrég a beruházást, másodfokon a közigazgatási hivatalnál van az ügy. Az aláírásokat azért gyűjtötték, hogy ha számukra kedvezőtlen döntés születik, akkor a bíróságon bizonyítani tudják a falu álláspontját. Ha kell, akár a polgári engedetlenségig elmennek, és megakadályozzák az építést - állította a polgármester.