Januártól újra katonák őrzik majd a honvédségi laktanyákat

Vágólapra másolva!
Bizonsági őrök helyett újra katonákkal őriztetné a honvédségi laktanyákat a kormány - közölte kedden Fodor Lajos honvédelmi államtitkár. A politikus szerint még az év végén szélnek eresztik a katonai objektumokat őrző biztonsági cégeket.
Vágólapra másolva!

A tervek szerint már az év végétől újra katonák őrzik a laktanyákat a honvédség alakulatainál - mondta Fodor Lajos, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára kedden a fővárosban tartott előadásán. A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen tartott előadásában az államtitkár azt hangoztatta: jelenleg őrző-védő cégek védik a laktanyákat, de ez meg fog szűnni. A lépés előkészítő munkálatai már zajlanak - fűzte hozzá.

"Paradox, hogy külföldön létezik olyan magyar felajánlás, hogy őrző-védő zászlóalj, itthon pedig a fekete sereg őrzi a laktanyáinkat" - mondta. Hozzátette: jelenleg mintegy 9 milliárd forintba kerül az őrzés-védelem, és ugyanennyi pénzt szánnak rá, amikor a katonák veszik át a feladatot, ami a remények szerint december 31-ig valósulhat meg.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy át kell tekinteni az afganisztáni szerepvállalást. Mint mondta, a helyzet annyira megváltozott a Közép-Ázsiai országban, hogy a magyar a tartományi újjáépítési csoport (PRT) katonái már nincsenek biztonságban. "Puha célpont vagyunk mára" - mondta Fodor Lajos, utalva arra, hogy a magyar katonák nem harcoló alakulataként vannak jelen Afganisztán Baglán nevű, északi tartományában, hanem az újjáépítésben vesznek részt.