A józsefvárosi piacra szánták az illegális kínai ételt

Vágólapra másolva!
Főként szója, tofu és tészta, de némi fagyasztott kacsa is volt a két tonnányi illegálisan előállított élelmiszer között, amelyet csütörtökön találtak a hatósági állatorvosok egy engedély nélkül működő kínai üzemben Budapesten. Az élelmiszert egy megtalált lista szerint józsefvárosi piacon működő büfékbe szánták, de a hatóságok nem tudták még mindet ellenőrizni, mert a többségük bezárt, mire kiértek az ellenőrök.
Vágólapra másolva!

A józsefvárosi piacon üzemel mind a tizenkét olyan kínai büfé és vegyesüzlet, ahová szállíthattak a csütörtökön felszámolt illegális élelmiszer-feldolgozó üzemből - mondta az [origo]-nak pénteken Hajós Ádám fővárosi és Pest megyei főállatorvos, aki hét munkatársával együtt ott volt a budapesti üzem felszámolásakor.

A kínaiak által működtetett üzemben mintegy két tonna élelmiszert és élelmiszer-alapanyagot foglaltak le a Fővárosi és Pest Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állat-egészségügyi Igazgatóság ellenőrei, akik rendőrségi támogatással, egy feljelentés alapján csaptak le az üzemre.

Hajós szerint a megtalált alapanyag nagy része tofualapanyagként szolgáló szója, szójabab illetve kínai tészta volt. A szójababot helyben csíráztatták tojáskeltető gépekhez hasonlító berendezésekkel. A főállatorvos szerint ennél lényegesebb kisebb mennyiségben találtak fagyasztott kacsát is, amelynek lejárt a minőségmegőrzési ideje, és ezenkívül rábukkantak olyan zsákban tárolt alapanyagfélékre, amelyeken csak kínai felirat volt, és a feliratok jelentését még a kínai tolmács sem tudta megfejteni. Sok, már becsomagolt élelmiszert, tofut is találtak a helyszínen.

Hajós szerint elborzasztó állapotok uralkodtak az üzemben: malteroskanállal merték az ételt, minden csupa kosz, rozsda volt, és a dolgozók higiéniája is rossz volt. A hatósági állatorvosok elrendelték valamennyi élelmiszer megsemmisítését, mivel azok származását a kínai tulajdonos megbízottja nem tudta igazolni, így azok veszélyes hulladéknak számítanak.


A csütörtöki ellenőrzés ideje alatt a rendőrség feltartóztatott egy járművet, amely épp elhagyni készült az üzemet. A kocsiban talált újabb adag élelmiszer mellől került elő az a címlista, ahová kiszállítani készültek az illegálisan előállított ételt.

Mire az ellenőrök csütörtökön kiértek a józsefvárosi piacra, addigra a 12 büféből 7 már be volt zárva, annyira, hogy még be se lehetett lesni - mondta az [origo]-nak Hajós, aki szerint a kínaiak addigra már "leadhatták egymásnak a vészjeleket". Az ellenőrzött maradék 5 büfé közül kettőben találtak az üzemből származó élelmiszert, az egyikben tofut, a másikban szójababcsírát. Ezeket elkobozták. A büntetés mindig az elkobzott áru értékéhez igazodik, így a lebukott üzletekre 20 ezer forintos büntetést szabtak ki - tette hozzá a főállatorvos, aki megjegyezte: nem felejtik el, hogy 7 büfé be volt zárva.

Az üzemben tartózkodó kínai férfi, aki azt állította magáról, hogy ő a tulajdonos megbízottja, nem volt együttműködő a csütörtöki ellenőrzéskor, így nem derült ki az sem, mióta működött az illegális üzem - közölte a főállatorvos.

Hajós szerint az a két tonna lefoglalt élelmiszer kiemelkedő mennyiségnek számít, bár az elmúlt öt évben ennél nagyobb fogásaik is voltak. Ugyanakkor kínaiknál ekkora mennyiséget korábban még nem találtak. "Ott a környéken is működik engedéllyel kínai üzem, meg lehet ezt csinálni rendesen is" - tette hozzá a főállatorvos.

Nem beszélnek és nem emlékeznek

"Szárga büfé volt az, szárga büfé" - hajtogatta péntek délután egy vietnami büfés a józsefvárosi piacon, amikor arról faggattuk, kinél razziáztak előző nap a hatóságok. A középkorú asszony a piac másik vége felé mutogatott, és azt monda, hallotta, hogy keresnek valamit a rendőrök, de nem tudja, mit. Mikor afelől érdeklődtünk, hogy ő honnan szerzi be az alapanyagokat, elvigyorodott, majd közölte: "Nem tudok olyan jól magyarul, szajnálom".

A piacon az [origo] kérdezősködésére minden büfés azonnal azzal reagált, hogy "van számlám mindenről", majd azt kezdték ismételgetni, hogy nem tudnak, nem hallottak semmit. "Nagy a piac, nem emlékszem" - hajtogatta egy török büfés, akit arról kérdeztünk, hogy zárt-e be, tűnt-e el kínai büfé a sorok közül csütörtök óta. A férfi ugyanakkor hozzátette: "Aki illegális alapanyagokat használ, azt szerinte is meg kell büntetni".

A piac bejáratánál egy vietnami büfés a szemközti kínaira mutogatott, mondván, őt bírságolták meg csütörtökön. A kínai büfé magyar pultosa ugyanakkor tagadta, hogy náluk egyáltalán megfordultak volna a hatóságok. "Elképzelhetőnek tartom, hogy más kínaiak rossz, illegális anyagot használnak, de nem tudom, ki" - mondta, arra pedig nem tudott válaszolni, hogy az ő kínai főnökei honnan hozzák az ételt.

"Így van ez mindig, van, hogy kéthetente is jönnek ellenőrök, de a kínaiak addigra mind eltűnnek, mint a kámfor" - magyarázta egy magyar büfés a piac másik oldalán. Szerinte ha rossz alapanyagot is használnak, a piac kínai büféiben még senki sem lett rosszul az étel miatt, ők pedig nem törődnek vele: "minket nem zavarnak a kínai büfések, mind emberek vagyunk, mindenkinek meg kell élnie valahogy" - mondta.