Hulladékból épülő töltést találtak a balatoni nádasban

Vágólapra másolva!
Építési törmelékből épülő illegális bejárót lepleztek le a Balatonmáriafürdő melletti nádasban a nádat vizsgáló vízügyesek. A tetten ért munkások elmenekültek, az ügyben a hatóságok eljárást indítanak.
Vágólapra másolva!

Sittből épülő illegális bejáróra bukkantak a Balaton déli partjának nádasaiban a nád felmérésén dolgozó vízügyi szakemberek - írja a Sonline.hu, a Somogyi Hírlap internetes kiadása. A szakemberek tetten érték a Balatonba hulladékot terítő építőmunkásokat, akik legalább száz köbméternyi sittet hordtak a nádasba, hogy tekintélyes méretű bejárót építsenekbelőle Balatonmáriafürdő mellett.

A lap szerint a víz feltöltésére használt építési hulladék többek között betontömbökből, téglából, cserepekből és azbeszt tartalmú hullámpalából állt: a hulladékot ötven méter hosszan és helyenként több mint másfél méter széles területen terítették szét. A rajtakapott munkások egy korábbi, közel százötven méterre a tóba nyúló illegális bejárót erősítettek meg így: a tetten éréskor még azt is elismerték, hogy a megbízás szerint földet kell ráteríteniük a sittre, majd befüvesíteni az egészet, hogy ne látszódjon a felhasznált hulladék.

A nádfelmérésen dolgozó vízügyi szakemberek azonnal kihívták a természetvédelmi őröket, de mire a hatóság megérkezett, a munkások szerszámaikat hátrahagyva elmenekültek a helyszínről - nyilatkozta a Somogyi Hírlapnak Pomogyi Piroska, a vízügyi igazgatóság hidrobiológusa. A lapnak a kiérkező természetvédelmi őr azt mondta, hogy az illegális bejáró miatt három eljás is indulhat, a természetkárosítás mellett engedély nélküli feltöltésért és hulladéklerakásért is felelnie kell a munkások megbízójának. Ha a vízben lerakott sitt veszélyes hulladékot is tartalmazott, az tovább súlyosbítja büntetést.

A Somogyi Hírlap által megszólaltatott természetvédelmi őr szerint egyébként nem ritkák a hasonló illegális feltöltések a Balaton nádasaiban, de nagyon nehéz tetten érni az elkövetőket. Ez azért is baj, mert Pomogyi Piroska hidrobiológus szerint az efféle természetkárosítások nagyon meggyorsítják a Balaton elöregedését, és súlyos károkat okoznak azzal, hogy pusztítják a tónak több szempontból létfontosságú nádast.