Felfüggesztett börtönre ítéltek egy volt autópálya-rendőrt

Vágólapra másolva!
Jogerősen felfüggesztett szabadságvesztéssel sújtotta kedden a Szegedi Ítélőtábla azt a korábbi rendőrt, aki kollégáival pénzt fogadott el külföldi sofőröktől, hogy szemet hunyjon kisebb szabálytalanságok fölött.
Vágólapra másolva!

Jogerősen egy év tíz hónap, öt esztendőre felfüggesztett szabadságvesztéssel sújtotta kedden a Szegedi Ítélőtábla azt a korábbi rendőrt, aki kollégáival pénzt, illetve cigarettát fogadott el külföldi sofőröktől, hogy szemet hunyjon kisebb szabálytalanságok fölött.

A férfi három társával az egykori Rendészeti Biztonsági Szolgálathoz tartozó autópálya-rendőrség balástyai osztályán szolgált, míg az ötödrendű vádlott a közlekedési felügyelet közúti ellenőre volt.

A vádlottak 2006 szeptembere és októbere között az M5-ös autópálya Szeged északi kivezető szakaszánál külföldi rendszámú személy- és teherautókat ellenőriztek. A sofőröktől pénzt, illetve cigarettát fogadtak el azért, hogy a szabálysértések miatt ne szabjanak ki büntetéseket. A fizetés után az autókat továbbengedték.

A váltásparancsnok akkor sem tett semmit, amikor beosztottja bántalmazta az egyik ellenőrzött sofőrt. A nyomozás során a férfi lakásán olyan lőszereket, fegyveralkatrészeket is találtak, amelynek tartásához nem volt engedélye.

Az ügyben három vádlott esetében az első fokon eljáró Csongrád Megyei Bíróság egy év nyolc hónap és két év közötti, öt esztendőre felfüggesztett szabadságvesztést, valamint 150 és 200 ezer forint közötti pénzbüntetést és lefokozást kiszabó ítélete jogerőre emelkedett.

Az enyhítésért fellebbező váltásparancsnok és a közúti ellenőr esetében a táblabíróság helybenhagyta az elsőfokú ítéletet. Az egykori rendőrt hivatali visszaélés bűntette és más bűncselekmények miatt egy év tíz hónap börtönre, 100 ezer forint pénzmellékbüntetésre és lefokozásra, az ötödrendű vádlottat 160 ezer forint pénzbüntetésre ítélte.