Mégsem sztrájkolnak szerdától a Malév pilótái

Vágólapra másolva!
Nem kezdenek határozatlan idejű sztrájkot a Malév pilótái szerdától, miután a légitársaság és a szakszervezet megállapodásra jutott a vitás kérdésekről a hétfő délutáni tárgyalásokon. A pilóták hétfőn tartottak egy kétórás figyelmeztető sztrájkot, mert szerintük a cég túlzott mértékben csökkenti a fizetésüket.
Vágólapra másolva!

Megállapodott a Malév menedzsmentje a légitársaság pilótáival, így nem lesz pilótasztrájk szerdától - közölte Hegedűs Ádám, a Malév szóvivője hétfőn az MTI-vel. A Malév és a Hunalpa, a Magyar Közforgalmi Pilóták Egyesülete később egy közös közleményt adott ki, amelyben megerősítették a megállapodás tényét, de annak tartalmáról nem közöltek részleteket.

Az egyesületbe tömörült Malév-pilóták hétfőn délelőtt tíz óra és dél között tartottak sztrájkot, amellyel az ellen tiltakoztak, hogy csökkentették a fizetésüket (a sztrájkról részletek itt). Egy demonstrációt is tartottak, amelyen Óvári Tamás, a Hunalpa elnöke elmondta, hogy a pilóták évi, összesen egymillió eurós (280 millió forint) jövedelemcsökkenést elfogadnának, de a Malév eredetileg 4,1 millió eurót, az újabb ajánlat szerint 3,1 millió eurót szeretne elvonni a pilótáktól.

A Malév szóvivője, Hegedűs Ádám arról szerint a pilóták átlagosan 2,2 millió forintot keresnek havonta, de a cég a repülési pótlékukat, valamint napidíjukat csökkentette. A pénzelvonással az évek óta súlyos pénzügyi gondokkal küszködő, ismét állami tulajdonban lévő Malév éves szinten összességében egymilliárd forint megtakarítást szeretne elérni, beleértve a közterheket is. A sztrájk okáról és előzményeiről részletesen korábbi cikkünkben, itt olvashat.

Ferenczi Zsolt, a Hunalpa kommunikációs vezetője még a délutáni tárgyalások kezdete előtt azt mondta, hogy ha nem jár eredménnyel a figyelmeztető sztrájk, akkor szerdától határozatlan idejű munkabeszüntetést kezdenek. A tárgyalások után kiadott közleményben csak annyi szerepel, hogy "kompromisszumos megállapodás született, ami biztosítja a munkabékét", de az nem derült ki, hogy a számokat illetően miben egyeztek meg.