A terveket és a problémákat hiányolta az ellenzék Orbán értékeléséből

Vágólapra másolva!
Az MSZP a devizahitelesek problémáiról, az adórendszerről és a munkahelyteremtésről szóló részeket, a Jobbik pedig a konkrétumokat és a következező száz nap terveit hiányolta Orbán Viktor kormányértékelő beszédéből. Az LMP a kormány helyzetértékelésével egyetért, de az intézkedésekkel nem.
Vágólapra másolva!

Féligazságokat mondott Orbán Viktor a kormány első száz napját értékelő keddi beszédében Mesterházy Attila MSZP-frakcióvezető szerint. A szocialista politikus ezek közé sorolta azt, hogy Orbán szerint megvalósult a kétmillió forintos bérplafon az állami szektorban - ő úgy látja, van, ahol megvalósult, és van, ahol nem. "Azt várjuk, hogy korrigálják ez a hibát" - jelentette ki. Féligazságnak tartja Mesterházy azt is, hogy kisebb lett a kormány, mivel szerinte most sokkal több állami vezető van, és így az állam működtetése sokkal többe is kerül az állampolgároknak. Féligazságnak nevezte a kormányfőnek azt a kijelentését is, hogy a kormánynak nincsen hatása az árfolyam alakulására. Mesterházy szerint Orbán nem a valóságról, hanem a fejében lévő utópiákról beszélt.

Mesterházy Attila szerint sokatmondó, hogy mely témákat kerülte el a beszédében Orbán Viktor. Ezek közül a legfontosabbnak a devizahitelesek problémáit ítélte, mivel - mint mondta - éppen a kormányfő beszéde alatt döntött soha nem látott rekordot a forinthoz képest a svájci frank árfolyama. Hiányolta a miniszterelnök beszédéből az adórendszerről, a munkahelyteremtésről, az ország nemzetközi megítélésének romlásáról és az elmaradt béremelésekről szóló részt. Kifogásolta, hogy a kormányfő nem szólt arról: honnan vonnak el "ezermilliárdokat", ez kiket fog érinteni és milyen mértékben.

Jobbik: a kormány tagjai éljenek a valóságban

Vona Gábor szerint a konkrétumok hiányoztak Orbán Viktor beszédéből. A miniszterelnököt az elmúlt száz nap kommunikációjából jól felkészítették a tanácsadói, de a jövőről, a következő száz napról nem beszélt - írta a Jobbik elnöke közleményében. Vona Gábor kiemelte: továbbra sem tudni, milyen kormányzati intézkedéseket várhatnak a brutálisan eladósodott devizahitelesek, a munkából élők, a családosok, a lakással nem rendelkező fiatalok, a természeti csapások miatt is óriási gondban lévő gazdák és a lánctartozások miatt fizetésképtelenné vált kis- és középvállalkozások.

Álságos az a bejelentés, hogy az új kormány tagjai nem csak négyévente találkoznak a választókkal - vélekedett Vona Gábor, hozzáfűzve: "az emberekkel kellene beszélgetni a valós problémákról, nem pedig a Fideszhez közel álló, Kötcséről is ismert belterjes társasággal". A Jobbik elnöke hiányolta, hogy a miniszterelnök nem ejtett szót a multinacionális tőke előjogainak eltörléséről és a közteherviselésben való nagyobb mértékű részvételéről sem.

Vona szerint a rend és közbiztonság nemhogy két hét, de száz nap alatt sem állt helyre, sőt, a javulás jelei sem látszódnak. A demokratikus normák helyreállítása helyett "a politikai zsákmányszerzés" folytatódott, és a Jobbik elnöke szerint a kisebb parlamentre és önkormányzatokra vonatkozó populista jogszabályok is csak "az álláshalmozó politikusbűnözők" számának további növekedését eredményezik. Mindezek miatt a Jobbik azt üzeni a kormány tagjainak, hogy az Éljen a valóság! szlogen helyett éljenek a valóságban - zárta közleményét Vona Gábor, utalva ezzel a miniszterelnök beszédének befejezésére.

Az LMP a helyzetértékeléssel egyetért, de a kormány által választott úttal nem

A helyzetértékeléssel több ponton is egyetértenek, de az az út, amit a kormány választott, homlokegyenest ellenkezik azzal, ahogy az LMP megújítaná a demokráciát, illetve ahogy egy esélyteremtő politikát meghirdetne - mondta Schiffer András, az LMP frakcióvezetője Orbán kormányértékelésére reagálva.

Az LMP frakcióvezetője szerint az semmiképpen sem a demokrácia megújítását jelenti, ha "a populista politikával gyakorlatilag egy tömb azonosítja magát a nemzettel és az igazsággal". Mint mondta, kicsit úgy tűnik, hogy a nemzeti együttműködés a miniszterelnök számára a vele egyetértőkkel való együttműködést takarná. Szólt arról, hogy Orbán Viktor beszéde végén is hivatkozott a választókkal való rendszeres találkozókra, a nemzeti konzultációkra. A Fidesz és az LMP közötti világnézeti különbségnek nevezte, hogy a kormányfő egy médiaeseményként megrendezett egyoldalú kommunikációra gondol, míg ők azt szeretnék: Magyarországon erősödjenek meg a társadalmi részvétel intézményei.

A frakcióvezető a politikai osztály létszámának megfelezését tipikus populizmusnak nevezte, szerinte "olcsó demagógia" a képviselő-testületek létszámának csökkentése. Schiffer szerint a kormány gazdasági és társadalompolitikai lépéseit nem a munkahelyteremtés irányába mutatnak, szerinte a munkahelyteremtést az segítené, ha valóban egyszerűsítenék az adórendszert.

Schiffer szerint a demokrácia bizalomvesztésének egyik oka a fékek és ellensúlyok rendszerének felszámolása volt és a jelenlegi kabinet a még megmaradt fékeket is le akarja rombolni. Hangsúlyozta: abban elkötelezettek, hogy például a miniszterelnöki túlhatalmat kiegyensúlyozó alkotmányelőkészítésben részt vegyenek. A jogállam helyreállításáról beszél a miniszterelnök, de az elszámoltatás mellett egyetlen szót sem hallani az antikorrupciós politika elkészítéséről - tette hozzá.

Orbán Viktor kedden délután három órától a Professzorok Batthyány Körének meghívására értékelte száz napja megalakult kormányának munkáját. Percről-percre tudósításunkat itt, az összefoglalót pedig itt olvashatja el. Az [origo] összefoglalóját a kormány első 100 napjáról itt olvashatja.