Fellázadtak a "nudlievők" a polgármesterfaló községben

Vágólapra másolva!
Hazudozással, köpködéssel, durvasággal és egy sor köztörvényes bűncselekménnyel vádolják egymást Etyeken a község vezetői. A képviselő-testület tavaly február óta negyedszer indított fegyelmit a polgármester ellen, akit őrökkel akarnak távol tartani hivatalától. Több etyeki a képviselőket hibáztatja, akik már "a harmadik polgármestert eszik meg" 2006 óta, és azt remélik, hogy a választások véget vetnek az évek óta tartó cirkusznak.
Vágólapra másolva!

"Bármennyire szeretnének is, önök ebbe nem szólhatnak bele" - vágott vissza szerdán este az etyeki óvoda éttermében összegyűlt 120-140 helyinek Zólyomi Péter önkormányzati képviselő. Az óvodában megjelent etyekiek azt szerették volna megtudni, miért és mennyiből kamerázta be pár nappal korábban a képviselő-testület az önkormányzat épületét, de az ordítozásig és egymás gyalázásáig fajuló háromórás vitában erre nem kaptak pontos választ.

A hivatal épületét szombaton szereltette fel kamerákkal a jegyző, az intézkedést két nappal később, hétfő délutáni ülésén hagyta jóvá a képviselő-testület. A képviselők hétfőn döntöttek arról is, hogy fegyelmit indítanak a polgármester, Szűcs Lajos ellen, és a vizsgálat idejére felfüggesztik hivatalából. Kedd óta biztonsági őrök is őrzik a hivatalt.

A viszály a polgármester és a testület között nem most kezdődött. Amióta Szűcs Lajos tavaly februárban egy időközi választáson megszerezte a polgármesteri posztot, a képviselő-testület három alkalommal indított ellene fegyelmit és függesztette fel a hivatalából. A testület indokai mindig hasonlók voltak: a polgármester szemben áll a testülettel és a jegyzővel, és "akadályozza a testület és a hivatal működését". Tavaly novemberben azt kifogásolták, hogy Szűcs - szerintük törvénytelenül - utasítást adott a hivatalnak, hogy készítsenek kimutatást azokról, akiknek adótartozásuk van, és meglökte a vállával a jegyzőt. Szűcs panaszára a bíróság mindhárom alkalommal megváltoztatta a testület döntését, és visszahelyezete hivatalába.

"Engem is inzultált már"

"Egész augusztusban betegállományban volt, majd amikor visszajött, úgy döntött, hogy minden intézkedés, amit nélküle hozott meg az alpolgármester, semmis. Ráadásul a bankban az önkormányzat számláiról kihúzatta az aláírók közül az alpolgármestert, a pénzügyi csoportvezetőt és engem is, most egyedül nála van a kassza kulcsa" - mondta az [origo]-nak Labundy Norbert jegyző. Szerinte ezeket a lépéseket a testület nem vette jó néven, ezért indítottak fegyelmit a polgármester ellen. A polgármester azonban egészen máshogy látja a helyzetet, szerinte "egy sor pénzügyi visszaélést találtam, amikor visszajöttem a betegállományból, ezek miatt a Közigazgatási Hivatalnál már panaszt is tettem, de ők egyelőre semmit nem léptek az ügyben. Olyan utalásokat teljesítettek, amíg nem voltam itt, amikre se terv, se fedezet nem volt."

A 12 fős testület tíz képviselőjének nevében beszélő Zólyomi Péter és a polgármester a szerda esti gyűlésen egymást vádolták, amiért a hitelfelvétel nélkül működő önkormányzatnak finanszírozási nehézségei vannak. A polgármester szerint a képviselők felelőtlenül költik a pénzt, míg a képviselők többsége nevében beszélő Zólyomi azt mondta: a polgármesternek kellett volna olyan helyzetet teremteni, hogy ne legyenek kifizetetlen számlái Etyeknek. A hangulatot jól jellemzi, hogy a jegyző azt mondta az [origo]-nak, az egyetlen pozitívum a község gazdálkodásában, hogy nincs hitelük, majd gyorsan hozzátette, hogy ez rossz, mert így nehezen tudják fizetni a számlákat.

A település zavaros pénzügyi helyzete miatt aggódó etyekiek azt kérdezték a jegyzőtől, hogy ha nincs pénz, miért és mennyiből kamerázták be és őrzik a hivatalt. Zólyomi szerint a beruházás ára 200 ezer forint volt, a jegyző pedig a szerda esti gyűlésen azt mondta a polgármesternek, hogy "azért őrzik az épületet, hogy maga ne menjen be és ne utaljon pénzeket". Emellett újra azzal vádolta a polgármestert, hogy erőszakoskodott vele. "Engem is inzultált már" - mondta a jegyző szerdán az óvodában összegyűlt etyekieknek, akik ezt hangos kétkedéssel fogadták.

"Ne haragudjon, nem lett leköpve!"

A helyi választási iroda vezetőjeként is működő jegyző szerint Szűcs a helyi választási bizottság (hvb) elnökével is erőszakoskodott, amikor nem vették nyilvántartásba. Szűcs Lajos az első lehetséges időpontban, augusztus 16-án adta le az összegyűjtött ajánlószelvényeit. A helyi választási bizottság egy július 12-én elfogadott, de akkor még nem hatályos alkotmánymódosításra hivatkozva nem vette nyilvántartásba. Az új szabály azt mondja ki, hogy a rendőrség és a katonaság tagjai leszerelésük után három évig nem indulhatnak jelöltként a választásokon, Szűcs pedig, mielőtt tavaly februárban polgármester lett, az ORFK-nál és a Budapesti Katonai Ügyészségen dolgozott. A területi választási bizottság azonban nem értett egyet az etyekiek döntésével és nyilvántartásba vette Szűcs Lajost, majd miután az etyeki hvb fellebbezett, a bíróság mondta ki a végső szót: Szűcs Lajos indulhat a választásokon polgármesterjelöltként.

A jegyző és a választási bizottság elnöke a területi választási bizottságnak írt nyílt levélben azt is elpanaszolta, hogy amikor elutasították a bejegyzést, akkor állításuk szerint Szűcs "szóbelileg és tettleg fenyegette" a helyi választási bizottság elnökét. "Ne haragudjon, nem lett leköpve" - mondta a szerdai ülésen a jegyzőnek egy idős férfi, aki azt állította, ott volt az ülésen, és "hangos szó volt" ugyan, de senki nem bántott senkit.

"Két nudlievő tíz erős emberrel szemben"

A 4200 lelkes Etyek óvodájában a tegeződő vita hamar személyeskedésig fajult, a teremben lévők láthatóan mindannyian jól ismerték egymást. A többség, ha nem is a polgármester mellett, de a testület két jelen lévő képviselőjével és a jegyzővel szemben állt. Többéves sérelmek kerültek elő, a helyiek leginkább az iskola és az óvoda vezetőinek leváltását és az új vezetők döntéseit hánytorgatták fel a képviselőknek.

"Már a harmadik polgármestert eszik meg" - mondta az [origo]-nak a szerdai gyűlés után egy idős etyeki asszony a képviselőkről. A 2006-os választásokon polgármesternek választott Nádpor Ármin arra hivatkozva mondott le az MTI szerint, hogy nem akarja tovább elviselni az ellenzéke részéről őt és a családját ért támadásokat. Utóda, Juhász László 9 hónapig volt csak polgármester, lemondását azzal indokolta, hogy több képviselő korábbi lemondása miatt a testületben többségbe kerültek azok, akik annak idején valamelyik riválisát támogatták s akik őt nem fogadják el, nem akarnak vele dolgozni. "A folytatás fölösleges háború lett volna" - mondta akkor az MTI-nek.

"Amikor Szűcs Lajost megválasztották tavaly februárban, már másnap hallottuk a faluban, hogy kész a jelszó: nem tudtok vele együtt dolgozni, és akkor ti beszéltek együttműködésről?" - kérdezte Zólyomi Pétertől a szerdai gyűlésen egy fiatal etyeki férfi. "Amikor Nádpor Ármint megválasztották, 4-8-as többsége volt, mi, négy nudlievő álltunk szemben nyolc erős emberrel, mégis lemondott" - mondta erre Zólyomi, aki szerint ők Szűcs Lajossal is keresték eleinte a hangot. "Most két nudlievő áll szemben tíz erős emberrel" - mondta erre Zólyominak Szűcs a testület megváltozott erőviszonyaira utalva.

A 2006-os választások óta nemcsak a polgármesterek cserélődtek Etyeken, a megválasztott képviselők többsége is lemondott, az eredeti képviselő-testületből ma már csak négyen - köztük Zólyomi Péter és az alpolgármester - tagjai az önkormányzatnak. A lemondott képviselők helyét a 2006-os jelöltekkel töltötték fel. "Olyanok vannak most a testületben, akiket nem választott meg senki" - mondta egy etyeki a szerdai gyűlés után az [origo]-nak.

"Hatalmi harc és vállalkozói érdekek" - válaszolták az etyekiek arra, mivel magyarázzák azt, hogy állításaik szerint a testület szembemegy a polgármester akaratával. "Pontosan tudják, hogy megszűnt a törvényességi felügyelet, bármit megtehetnek" - mondta a gyűlés egyik résztvevője, aki hozzátette: "Nem is értem, ha ők felfüggeszthetik a polgármestert, nekünk miért nem volt jogunk arra, hogy felfüggesszük őket?"