Használt autó juttathatja börtönbe a gyerekeik eladásával vádolt párt

Vágólapra másolva!
Egy 180 ezer forintért eladott autó lehet a döntő bizonyíték annak a budapesti párnak a perében, akiket azzal vádolnak, hogy pénzért adták örökbe gyerekeiket, és ezzel tiltott emberkereskedést hajtottak végre. Az örökbe adott gyerekek anyja szerint egyik haragosa próbálja őt egy kitalált történettel börtönbe juttatni.
Vágólapra másolva!

Decemberben születhet jogerős ítélet annak az emberkereskedelemmel vádolt budapesti párnak az ügyében, aki az ügyészség szerint pénzért adta el gyerekeit egy meddő házaspárnak - derült ki az ügy szerdai tárgyalásán. Az ügyben, amelyet eljárási hiba miatt tárgyal újra a Fővárosi Bíróság, korábban börtönre ítélték a megvádolt szülőket: most az ügyész újra tanúk meghallgatásával igyekezett bizonyítani, hogy az örökbe adott gyerekekért a szülők pénzt kaptak.

Az elsőrendű vádlott V. György és korábbi élettársa, V. Éva több gyermekük miatt is bíróság elé álltak már. Korábban felfüggesztett szabadságvesztést kaptak, amiért 2001-ben a pénzért adták örökbe kisfiukat a Terry Black néven ismert előadóművésznek, Rácz Károlynak. V. Éva összesen 9 gyermeket szült, közülük jelenleg kettőt Terry Black nevel, kettő javítóintézetben van, kettőt egy ismerős házaspárnak adtak örökbe, háromról pedig ő gondoskodik - mondta a nő szerdán az [origo]-nak. A jelenleg tárgyalt ügy arról a két gyerekről szól, akiket V. Éva ismerőseinek, a B. házaspárnak adott örökbe.

Egy autóvásárlás lehet a bizonyíték

A szerdai tárgyaláson a bíróság tanúként hallgatta meg P. Lajost, aki 2000 májusában 180 ezer forintért adta el használt kocsiját a gyerekei eladásával vádolt V. Évának. A kocsi eladása kulcsfontosságú az ügyben, mivel a korábbi vallomások szerint V. Éva a szülés előtt csak 18 ezer forintos előleget tudott kifizetni, a szülés után négy nappal azonban kiegyenlítette a teljes vételárat. Az ügyészség azt gyanítja, hogy a nő a gyermek eladásából származó pénzzel fizetett a járműért közvetlenül a szülés után.

A tanú a szerdai meghallgatáson először azt állította, hogy egy összegben fizettek neki, de már nem emlékszik az adásvétel részleteire, a korábbi vallomásokkal való szembesítés után azonban közölte: lehetséges, hogy előleget kapott a kocsiért. A bíróság a tárgyaláson bemutatta az adásvételi szerződést, amelynek keltezéséből kiderült, hogy 4 nappal V. Éva szülése után írták alá. Bár vallomást tenni nem akart, a bíróság előtt V. György, valamint V. Éva is megerősítette, hogy a kocsiért előleget fizettek.

V. Éva ugyanakkor a bíró kérdésére tagadta, hogy szülés után közvetlenül 162 ezer forintra tett volna szert: a nő azt állította, hogy szülés után egy hétig kórházban volt, a vételárat pedig később, két részletben teljesítette. Első részletben 60 ezer forintot fizetett, amit egy pornófilmes szerepéért kapott - vallotta. A bíró ezután szembesítette azzal, hogy korábbi vallomása szerint máskor 600 ezer forintot is kapott filmszerepért: V. Éva erre közölte, hogy ez másfajta szereplés, "soft pornó volt", ami csak ennyit fizet. "Terhesen az ember állatpornót nem vállal" - vágott vissza a bírónak.

"Sosem adtam el a gyerekemet"

V. Éva a tárgyalás után az [origo]-nak azt mondta, sosem adta el a gyerekeit, és jelenleg is ő támogatja pénzzel azt a két fiát, akiket B. Zoltánnak és feleségének adott örökbe. Szerinte a házaspár, akiket korábban nem jogerősen szintén elítéltek, teljesen vétlen a történetben, és "nagyon szépen nevelték a fiait". B. Zoltán időközben elhunyt, így most a felesége egyedül neveli a két gyereket.

V. Éva szerint az egész ügy egy rosszindulatú feljelentésen alapul, a feljelentő, T. Tünde ugyanis haragban áll vele. A vádlott szerint feljelentője korábban ellopta az ő autóját, de ő feljelentést tett, és visszaszerezte azt. T. Tündének a harmadrendű vádlottal, V. György édesanyjával is sok peres ügye volt - állította V. Éva, aki szerint a gyerekkereskedelemről szóló ügyet ezért "találta ki".

A nő hozzátette: a szerdai tárgyaláson szóba hozott autót valójában egy hónappal a szülés előtt vették meg, de a szerződésre valamiért későbbi dátumot írtak. Ennek ellent mond, hogy P. Lajos tanú a bíró kérdésére állította, az adásvétel a szerződésen szereplő napon történt. A tanú ugyanakkor többször elmondta, hogy nem emlékszik az adásvétel részleteire, és a vele ellentétes vallomások zavarba is hozták; V. Éva szerint ráadásul részeg volt.

A vádlott a tárgyaláson a beidézett tanúval össze is különbözött, miután P. Lajos fenntartotta egy a bíró által felolvasott korábbi vallomását. Ebben a tanú azt állította, hogy nem ismerte V. Éva anyagi helyzetét, de azt valószínűsítette, hogy prostitúcióból tartja fenn magát, mert látta kinn az út szélén. V. Éva erre felindultan közölte: "Ha kiálltam volna prostinak, biztos az anyja mellé álltam volna!". A kirohanás után a bírónak figyelmeztette a vádlottat, hogy ne sértegesse a tanút.

Eljárási hiba

Az ügyben korábban hozott ítélet egyszer már bűnösnek találta a vádlottakat, V. Évát 2 év 8 hónap, V. Györgyöt 2 év letöltendő börtönre ítélték. 1 év börtönt kapott a gyerekeket a vád szerint megvásárló, azóta elhunyt B. Zoltán is, akinek a feleségét is felfüggesztett börtönre ítélték. Felfüggesztett börtönt kapott V. György édesanyja is, aki a vád szerint megszervezte a gyerek eladását a két pár között.

Az ügyet azért kell újratárgyalni, mert néhány kulcsfontosságú tanúvallomás a tárgyalás során nem szóban hangzott el, az ügyész korábban engedélyezte az írásbeli vallomástételt. Ekkor azonban eljárási szabálysértés történt, mivel nem figyelmeztették az írásban nyilatkozó tanúkat arra, hogy milyen felelősség terheli őket, illetve hogy a vallomásban csakis az igazat írhatják. A Fővárosi Ítélőtábla emiatt hatályon kívül helyezte a korábbi ítéletet, és most ugyanazoknak a tanúknak a meghallgatásával ismételten lefolytatják az egész tárgyalást.

A szerdai tárgyalás után V. György elsőrendű és B. Zoltánné ötödrendű vádlott sem akart nyilatkozni az [origo]-nak. V. Éva viszont elmondta, hogy nagyon bízik a bíró józan ítélőképességében, és reméli, hogy a mostani tárgyaláson megérti, ők "nem csináltak semmit". A vádlott hozzátette: lehet, hogy "kőkemény ítéletet kap a nyakába" decemberben.