Bőröndnyi cédulát adott le a Jobbik főpolgármester-jelöltje

Vágólapra másolva!
A Jobbik főpolgármester-jelöltje, Staudt Gábor péntek délután kettő óra után leadta a kellő számú ajánlószelvényt, állítása szerint több mint 33 ezer darabot hozott magával egy bőröndben. A jobbikosok egy kalitkába zárt szarkát is vittek magukkal a Városházára, szerintük ez azt szimbolizálja, hogyan fogják elszámoltatni a "politikusbűnözőket". A madarat később elengedték.
Vágólapra másolva!

Staudt Gábor, a Jobbik főpolgármester-jelöltje péntek délután kettő óra előtt néhány perccel megérkezett a Városházára az ajánlószelvényeivel - jelentette az [origo] tudósítója a helyszínről. Staudt taxival érkezett, és egy fekete bőröndben hozta magával a kopogtatócédulákat. Az [origo]-nak azt mondta: több mint 33 ezer ajánlószelvény van a bőröndben. A főpolgármester-jelöltek indulásához 28 150 ajánlószelvény szükséges. Az ajánlószelvényeket délután kettő óra után le is adta. Kísérői egy kalitkába zárt szarkát is hoztak magukkal - mondta tudósítónk.

Staudt a cédulák leadása után azt mondta: a bőrönd azt szimbolizálja, hogy elegük van az "elmúlt húsz év politikusbűnözőiből", akik szerinte ebbe a bőröndbe összepakolhatnak, és elhagyhatják Budapestet, de legalábbis a politikai életet. A szarkáról pedig azt mondta: arra utalnak ezzel, hogy így fogják elszámoltatni és rács mögé csukni a "politikusbűnözőket". A madarat később elengedték.

A Városháza előtt Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője azt mondta: nincs egységes elvárás az országszerte induló jelöltjeik iránt, de azt szeretnék, hogy ahol jelöltet állítanak, ott legalább egy-két képviselőjük bekerüljön a testületekbe. Minden megyében állítottak megyei közgyűlési listát, és arra számítanak, hogy Északkelet-Magyarországon erős frakcióik lesznek a megyei közgyűlésekben - tette hozzá. Délután egyórai adatok szerint 201 polgármesterjelöltjük van országszerte, közülük többektől is győzelmet remélnek, például Ózdon, Kazincbarcikán és Tiszavasváriban - mondta a szóvivő.

Czeglédi János, a Jobbik budapesti szervezetének elnöke korábban azt mondta: a Jobbiknak mindegyik budapesti kerületben lesz kompenzációs listája, ami azt is jelenti, hogy a párt fővárosi listát is állíthat (a fővárosi közgyűlés tagjait csak listán választják, a listaállításhoz az szükséges, hogy egy pártnak legalább 12 kerületben legyen kompenzációs listája). Az elnök szerint a budapesti egyéni választókerületek közül csak egy-kettő van, ahol nem sikerült képviselőjelöltet állítaniuk.

A 23 fővárosi kerület közül 14-ben már biztosan lesz polgármesterjelöltje a Jobbiknak - mondta Czeglédi. Négy kerületben - például Zuglóban, ahol Czeglédi indul - az utolsó pillanatban dől el, hogy sikerül-e összegyűjteni a szükséges ajánlásokat, míg ötben vagy nem indultak (a II. vagy az V. kerületben), vagy nem sikerült megfelelő mennyiségű cédulát gyűjteniük (például a XIII. kerületben).