Elmebeteg rokonokról faggatták a nagykanizsai diákokat

Vágólapra másolva!
Felháborodtak a szülők és a diákok egy egészségügyi felmérésen, amelyet nagykanizsai középiskolákban végeztek a közelmúltban. A kérdések között több vitatott is szerepelt, a diákoknak például arra kellett válaszolniuk, hogy van-e elmebeteg rokonuk - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Felháborodást keltett Nagykanizsán egy a helyi középiskolákban közelmúltban végzett egészségügyi felmérés - írja a Népszabadság. A lap szerint a tanulóktól többek között saját és családtagjaik meglévő, illetve korábbi betegségeiről kellett beszámolniuk. A kérdőíven volt olyan kérdés, amely azt tudakolta a diákoktól, hogy van-e elmebeteg rokonuk. Egy szülő kifogásolta, hogy lányának arra kellett választ adnia, hogy "mikor menstruált először, hány napig tartott, és voltak-e panaszai". Volt, aki szerint adatvédelmi szempontból aggályos, hogy a kérdőíveket a tanárok, nem pedig az orvosok és védőnők gyűjtötték össze.

Balogh László, az egyik érintett középiskola igazgatója azt mondta a lapnak, hogy a nagykanizsai Egészségügyi Alapellátási Intézmény megbízásából töltették ki a kérdőívet a diákokkal. Erre szerinte azért volt szükség, hogy az iskolaorvosok baj esetén rendelkezzenek a megfelelő információval. Az igazgató szerint az iskolaorvosoknak kötelességük az új tanulókról felmérést készíteni, ezt szerették volna megkönnyíteni azzal, hogy adatlapokon gyűjtik össze az információkat - olvasható a Népszabadságban.