"Most jön a java" Orbán szerint

Vágólapra másolva!
A cigánybűnözésről beszélő Vona Gábort helyre tette, a kormány ígéreteit számon kérő Mesterházy Attilát leintette, és azt állította, hogy még csak most jön a kormány előtt álló feladatok java. Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalása nyitotta meg a parlament őszi ülésszakát. A kormányfő azt mondta, "egyszerre kell felemelni az ország összes tégláját és gerendáját".
Vágólapra másolva!

Korábbi kijelentéseit megismételve értékelte a kormány eddigi munkáját, de az őszi ülésszakon a parlament előtt álló feladatokból szinte semmit nem árult el Orbán Viktor miniszterelnök, amikor a parlamentben napirend előtt felszólalt hétfőn. Orbán szinte pontról pontra ismételte el azt, amit a kormány száz napját értékelve a Professzorok Batthyány Köre előtt mondott a múlt héten.

A miniszterelnök hosszan sorolta a kormányváltás óta elfogadott 55 törvény intézkedéseit. Azt mondta, hogy a kormány új nemzetpolitikai, új politikai, új gazdasági, új közbiztonsági és új szociális rendszer alapjait fektette le. A nemzetpolitikát a kettős állampolgárság bevezetésével és a nemzeti együttműködési nyilatkozat elfogadásával újították meg Orbán szerint, a politikai rendszert többek között az országgyűlési képviselők számának csökkentésével, a fizetési plafon bevezetésével és azzal, hogy "lehetetlenné tettük és megtiltottuk a titkosszolgálatok politikai célú felhasználását".

A válságnak még nincs vége, az ország 2012-ig veszélyzónában marad - mondta Orbán a gazdaságról, de az első száz nap eredményének értékelte azt, hogy állítása szerint a versenyképességi ranglistán az 58. helyről az 52.-re lépett elő, amihez hozzátette, hogy nagyon szeretné, ha 2012-ben "az első harmincban lehetnénk".

"Most jön a java"

Az országgyűlés és a kormány előtt álló feladatokról és terveikről a miniszterelnök csak annyit árult el, hogy "most jön a java", és hogy "összefogás kell..., Magyarország minden kövét, tégláját és gerendáját egyszerre kell felemelni".

"Nesze semmi, fogd meg jól" - értékelte a miniszterelnök beszédét Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője, aki az elhallgatott terveket kérte számon Orbánon, és azt mondta, szerinte a kormányfő az önkormányzati választások miatt hallgatja el, mire készülnek októbertől és mit terveznek 2011-re. A képviselők nagy derültséggel fogadták, hogy Mesterházy azzal kérte számon a választási ígéreteket Orbánon, hogy "az ország többször megszenvedte már, hogy nem tartották be a kormányok az ígéreteket".

"Bagoly mondja verébnek, hogy nagyfejű" - reagált Mesterházy hozzászólására Vona Gábor, aki Orbánnal sem volt elégedett. A Jobbik frakcióvezetője azt kérte számon Orbánon, miért nem kezdték még el az elszámoltatást - példaként azt hozta fel, hogy az előző izlandi kormány gondatlanság miatt fog bíróság elé állni -, miért nem segítenek a devizahiteleseken és miért nem vezetik be a bérplafont a politikai álláshalmozóknak is. Vona az élősködők - többek között a multinacionális vállalatok és a "cigánybűnöző" "élősködők" - eltüntetését is javasolta a kormánynak.

Az LMP frakcióvezetője, Schiffer András szerint a kormány saját hatalmának megerősítése érdekében szándékosan gyengíti a fékek és ellensúlyok rendszerét - bár arra nem tért ki, hogy pontosan mire gondol. Schiffer a kormány gazdaságpolitikáját is bírálta, az eddigi intézkedéseket kapkodásnak minősítette, és azt mondta, hogy restrikciós politikával még egyetlen ország sem lábalt ki az adósságcsapdából.

"Nem egy zenés rendezvényen van"

"Az MSZP dobott zsarátnokot a zsindelyre, és most kiabálnak, hogy ég a ház?" - kérdezett vissza Orbán Mesterházy Attila felszólalására, és figyelmeztette az MSZP frakcióvezetőjét, hogy "nem egy zenés rendezvényen van, ahol kérheti, hogy mi legyen a műsor". A miniszterelnök szerint majd a választók eldöntik október 3-án, hogy milyen politikát szeretnének, választási programjukat pedig azért ne kérjék számon rajtuk, mert azt beleépítették a kormányprogramba.

Orbán hosszan válaszolt Vona Gábor felvetéseire, elmondta neki, hogy az államadósságot nem lehet újratárgyalni, a felvett hiteleket ki kell fizetni, az afganisztáni missziót pedig azzal védte, hogy sokkal drágább lenne az országnak, ha nem lenne tagja egy nagy nemzetközi szervezetnek.

A miniszterelnök szintén Vona felszólalására reagálva a Jobbik-frakciónak azt mondta, nagyon sajnálja, hogy az országgyűlésben kell beszélni arról, miért rossz, ha cigánybűnözést emlegetnek, és figyelmeztette őket, hogy vigyázni kell az ilyen jelzőkkel. Orbán azt mondta, ő nem híve a valóság eltagadásának, de az emberi méltóságát mindenkinek tiszteletben kell tartani. Különösen fontos ez azoknak, akiknek már csak ez maradt - mondta Orbán. "Én azt elfogadom, hogy a bűnözők között bizonyos tulajdonságokkal rendelkező emberek többen vannak, de azt nem, hogy valaki bűnöző lenne azért, mert bizonyos tulajdonságokkal született" - mondta Orbán.