Orbán bukását jósolta Gyurcsány

Vágólapra másolva!
Az Orbán-kormány várható bukásáról, az MSZP megújulásának fontosságáról, és az 1989-es alkotmány megvédéséről beszélt egy budapesti rendezvényen Gyurcsány Ferenc korábbi kormányfő. A volt miniszterelnök eredetileg a Kossuth Klubban értékelte volta a kormány száz napos tevékenységét, de klub vezetése - arra hivatkozva, hogy kampány idején nem fogad be pártrendezvényeket -, nem járult hozzá a rendezvény megtartásához.
Vágólapra másolva!

"Egyet dolgot tudok önöknek garantálni, Orbán Viktor meg fog bukni" - mondta Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök szombaton egy budapesti rendezvényen. A volt kormányfő, az MSZP korábbi elnöke a főváros VI. kerületében található Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtér nevű előadóteremben értékelte az Orbán-kormány eddigi tevékenységét, és beszélt az MSZP előtt álló feladatokról.

Gyurcsány eredetileg a Nemzeti Múzeum melletti Kossuth Klubban tartotta volna meg az előadását, de a klub vezetése - arra hivatkozva a kampány idején nem fogadnak be pártrendezvényeket -, nem járult hozzá a Fapadós Alapítvány által szervezett, 100 nap - Becsapott Magyarország! című rendezvény megtartásához. Az [origo] helyszínen tartózkodó tudósítója szerint a zsúfolásig telt előadóteremben több százan hallgatták a volt kormányfő közel 20 perces beszédét.

"Orbán legnagyobb csapdája ugyanaz, ami a mi csapdánk volt 2006-ban" - mondta Gyurcsány. Szerinte a hatalomra kerülése után minden kormányzópárt azzal szembesül, hogy bármennyire is szeretné az emberek igényeit kielégíteni, kormányon "felülírja azokat a haza érdeke". A volt kormányfő azt mondta: a költségvetésnek egyensúlyi helyzetben kell lennie akkor is, ha ennek az az ára, hogy nagyon sok igényt nem lehet kielégíteni, mert ez az ország érdeke. Szerinte nem azt kell számon kérni a kormányon, hogy költségvetési egyensúlyt akar csinálni, hanem "azon kell vele vitatkozni, hogy azt jól akarja csinálni, vagy rosszul".

"Rendszerváltás az MSZP-ben"

A korábbi miniszterelnök szerint az országnak az lenne a legjobb, ha Orbán Viktor minél hamarabb megbukna, a baloldalnak pedig fel kell készülnie a távozása utáni időszakra. Szerinte ehhez a szocialistáknak is meg kell újulniuk, "rendszerváltásra van szükség az MSZP-ben". A volt kormányfő szerint a "szabadság talaján álló" polgároknak meg kell védeniük az 1989-es alaptörvényt, ezért szorgalmazniuk kell, hogy bocsássák népszavazásra - a kormánypártok szándékai szerint 2011-ben elkészülő - új alkotmányt. Gyurcsány azt mondta, a miniszterelnök és a kormány gyáva, ha nem meri népszavazásra bocsátani az új alaptörvényt. (A volt kormányfő júniusban vetette fel először, hogy az új alkomtányról tartsanak népszavazást - erről itt olvashat részlesen.)

Gyurcsány szerint a következő évek küzdelme az 1989-es és a 2011-es alkotmányt támogatók között lesz, ez a politikai élet legmarkánsabb választóvonala. Szerinte 1989-esnek lenni egyet jelent a nyugatos polgári civilizáció hagyományainak elfogadásával. A korábbi kormányfő azt mondta, Orbán Viktor a szabadság helyett saját személyének, erkölcsi, politikai meggyőződésének, vallásos hitének, és pártjának uralmát ajánlja az embereknek. "A mi politikánk lényegét az ember, az övékét a teremtő isten nagyszerűségéhez vezető út megtalálása jellemzi" - jelentette ki Gyurcsány. Az egyéni szabadságjogokhoz "a gazdaság szabasága, a kapitalizmus is hozzátartozik, ami sok igazságtalanságot teremt és utáljuk, de a többi rendszer még több igazságtalanságot teremt, és azokat még jobban utáljuk" - mondta a szombati rendezvényen Gyurcsány Ferenc.

A korábbi kormányfő mellett a konferencián Göncz Kinga korábbi külügyminiszter, MSZP-s európai parlamenti képviselő és Molnár Csaba volt kancelláriaminiszter is beszédet mondott. Tudósítónk szerint a konferencián több szocialista politikus is megjelent, többek között jelen volt Ficsor Ádám korábbi titkosszolgálati és Hiller István volt kulturális miniszter is.

A jelenlegi szabályok szerint nem lehet népszavazást tartani az alkotmányról - reagált Gyurcsány szavaira Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője, majd hozzátette, hogy az alkotmányozás folyamatát konzultációkra kívánják építeni. A politikus szerint a Gyurcsány-korszak próbál visszatolakodni annak dacára, hogy az áprilisi választásokon az emberek határozott döntést hoztak.