Áradnak a folyók és patakok Vas és Zala megyében

Vágólapra másolva!
Az intenzív esőzés hatására megáradt a Rába és több kisebb Vas megyei patak. Árvíz- és belvízvédelmi készültség van a Kis-Balatonnál is, ahol folyamatosan működnek a szivattyúk. Várható a Zala folyó áradása is.
Vágólapra másolva!

Harmadfokú belvízvédelmi és első fokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Kis Balatonnál - tájékoztatta a Független Hírügynökséget vasárnap Laki István, a Kis Balaton Üzemmérnökség vezetője. A vízgyűjtő területen már a múlt hétvégén 100 milliméter eső esett és vasárnap is esik. Laki szerint a Zala folyó áradása még ezután várható. Több hetes belvízi és árvízi védekezésre készülnek a térségben.

Az összes szivattyútelep napi 24 órában működik a Kis Balatonnál, naponta 200 ezer köbméter vizet szivattyúznak. A vizet a Balatonba szivattyúzzák. A belvíz a Budapest - Nagykanizsa töltés mellett is áll. Ez a közlekedést egyelőre nem befolyásolja, de ha nem szivattyúznának, akkor komolyan veszélyeztetné a víz a közlekedést is. Idén eddig már 16 millió köbméter vizet emeltek át a Kis Balatonból, tavaly egész évben ennek a felét, 8 millió köbmétert.

Árad a Rába is

Elsőfokú árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni vasárnap délután a Rába körmendi szakaszán. Az intenzív esőzés hatására a Répcén, a Gyöngyösön és a Pinkán is jelentős árhullám vonul - közölte a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság az MTI-vel. A Rába vízgyűjtőjén 45-55 milliméternyi eső hullott, a Gyöngyös és a Répce vízgyűjtőjén pedig elérte a 60-70 millimétert is.

A Rábán állandó figyelőszolgálatot tartanak, de nem számítanak arra, hogy magasabb fokozatú készültséget kellene elrendelni. A Répce Répcevisnél délben tetőzött, üzembe helyezték a góri árvíztározót, így a vizet sikerült visszatartani. Vízátfolyások miatt le kellett zárni a Bük és Acsád közötti alsórendű utat és hétfőn várhatóan sor kerül a Nagygeresd és Vasegerszeg közötti út lezárására is.

A heves esőzés hatására a Gyöngyös patakon bekövetkezett intenzív áradás a Rőti-völgyi vízmű kutakat elöntötte, Kőszegnél a Nemezgyár duzzasztó tábláit is meg kellett nyitni. A Gyöngyös Kőszegnél vasárnap reggel tetőzött 451 centiméterrel. A legveszélyesebb helyzet Vaskeresztesen alakult ki. A településen a jelenlegit kevéssel meghaladó árvíz már kilépett volna a mederből.