"Az arabok jó emberek, ezt meg tudom erősíteni" - nem mentek el az arabok a Jobbik barátkozására

Vágólapra másolva!
A szervezők szerint csak véletlenül került a szeptember 11-i terrortámadás évfordulójára a Jobbik arab-magyar barátságot ünneplő ajkai rendezvénye, amelyen jórészt Izrael volt a téma. Az arabokról kiderült, hogy szeretik a szőke magyar nőket és jó emberek, de ezt is csak egy Jordániát megjárt magyar mondta, arabok ugyanis alig fél tucatnyian voltak csak a rendezvényen, ők baklavát és vízipipát árultak.
Vágólapra másolva!

Szombaton reggel az ajkai Erőmű Művelődési Ház előtt két csoport állt szemben egymással az út két oldalán. Az egyik oldalon a Jobbik arab-magyar barátságot ünneplő rendezvényére érkezők gyülekeztek."Ezek teljesen el vannak tévedve! Pont hogy, mi akarjuk hazahozni a magyar katonákat!" Egyikük nehezményezte így azt, hogy az út túloldalán a rendezvény ellen csendben tiltakozók a két nemrég elhunyt afganisztáni magyar katona képét is feltették transzparenseikre.

A tiltakozókat, akik körülbelül hatvan-hetvenen lehettek, és szóvivőjük szerint egy Veszprém megyei baráti társaság tagjai, az vezette az ajkai Kandó Kálmán lakótelepre, hogy a Jobbik pont a szeptember 11-i terrortámadás évfordulójára szervezte az arab-magyar barátság napját. Egy ideig csak távolabb várakoztak, majd amikor megérkezett a rendezvény fő szónokának beharangozott Vona Gábor, csendben magasba emelték a transzparenseiket: Miért pont ma? A legmegfelelőbb időpont? Nem felejtjük az áldozatokat!

"Ez az igazi rasszizmus"

"Csak véletlen, hogy pont erre a napra került a rendezvény, de a magam részéről nem bánom, hogy így alakult, mert legalább beszélhetünk arról is, hogy a terrortámadások miatt az egész arab világot megbélyegzi a nyugati világ és a média. Szerintem ez az igazi rasszizmus" - kommentálta a érkezése után az [origo]-nak az időpontváltozást Vona Gábor.

"Szeptemberi időpontot kerestünk a rendezvénynek, mert a magyarországi arabok nyáron gyakran utaznak, és az iskolakezdés miatt nem akartuk az előző hétvégét választani" - magyarázta a rendezvény ötletgazdája és fő szervezője, Ferenczi Gábor, a Jobbik országgyűlési képviselője, mennyi szempontra kellett figyelniük az időpontválasztásnál. Ferenczi állítja, nem tudatosan választották ezt az időpontot, de az előadások után azért hozzátette: "legalább kaptunk egy kis médiafigyelmet".

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Tiltakozók várták Vona Gábort Ajkán. Kattintson a képre, és nézze meg galériánkat!

"Pont tegnap ért véget a ramadán, ez az első nap, hogy nappal is lehet enni, nem is értem, ezt az okot miért nem hozták elő a többiek, hiszen ez azért mégiscsak egy kulturális rendezvény, étel- és italkóstolókkal" - villantott fel egy újabb lehetőséget Sugár Tamás református lelkész, aki ebéd után a palesztinokról tartott előadást a megfogyatkozott közönségnek. (Több amerikai muszlim közösség idén nem tartotta meg a ramadán utáni nagy vallási ünnepet arra hivatkozva, hogy szerintük ez indokolatlan feszültségeket keltene a szeptember 11-i támadások közeli évfordulója miatt; erről bővebben ebben a cikkünkben olvashat.)

Ázsiai lelkületű magyarok, tisztelettudó arabok

A körültekintő időpontválasztás ellenére a rendezvény két meghirdetett arab szónoka nem tudott megjelenni, egyikük, a jordán-magyar baráti társaság elnöke autóbalesetet szenvedett, dr. Alotti Naszrit, a Zala megyei kórház szívsebészét pedig váratlanul beosztották egy műtétre - tudtuk meg a szervezőkről. Az eredetileg tervezett szónoklatok helyett a többi résztvevő - Vona Gábor pártelnök, ifj. Hegedűs Lóránt református lelkész és felesége, Hegedűsné Kovács Enikő - kerekasztal-beszélgetésbe kezdett.

"Az arabok jó emberek, ezt meg tudom erősíteni, egyáltalán nem terroristák, nem úgy kell őket elképzelni, mint akik otthon öngyilkos merényletekre készülnek" - mondta Vona Gábor arra hivatkozva, hogy ő már járt arab országban, hogy aztán hosszú ideig ne essen szó az állítólag népszerűsíteni kívánt arab kultúráról. Szóba kerültek viszont a rendezvény ellen tiltakozóktól indulva a szeptember 11-i támadásokat övező összeesküvés-elméletek, Izrael külpolitikája, Simon Perez egy évekkel ezelőtt tett, a Jobbik által gyakran idézett kijelentése, a frissen megalapított magyar Terrorelhárító Központ, a balatonaligai Club Aliga ügye, a sukorói telekcsere, a "csúcsragadozó, amit LMP-nek hívnak" és a hazafias rockzenekarok sikerének titka is.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Ferenczi Gábor főszervező és Vona Gábor. Kattintson a képre, és nézze meg galériánkat!

A hiányzó arab vendégeket nem tudta pótolni a jordán-magyar baráti társaság asztalhoz ültetett magyar tagja, Horváth Lajos sem. Bő egy óra után kapott csak szót, hogy elmondja: baráti társaságuk akkor alakult, amikor akár negyvenezer forintért is el lehetett jutni Jordániába, ő is többször járt kint, de az útjai során megismert arabokról csupán annyit mondott el, hogy nagyon tetszettek nekik a szőke nők, a férfiakat pedig nagyon tisztelték.

"Nem akarom visszasírni a Kádár-korszakot, de akkor jó kapcsolatokat ápoltunk az arab országokkal, nemcsak árut, tudást is exportáltunk" - mondta Vona, mi lehetne szerinte az arab-magyar barátság "racionális" indoka, egyébként pedig azért is fontosnak tartaná a kapcsolatépítést, mert "ázsiai lelkületű nép a magyar, sok testvérünk él tőlünk keletre az iszlám hiten".

"Szólok a cigányoknak, hogy húzzák rá"

Vona Gábor a beszélgetés előtt az [origo]-nak kiemelte, hogy ő nemcsak az arab kultúrát, az arab konyhát is nagyon szereti, különösen a giroszt. Bár a rendezvény platkátján is beharangozták az "eredeti arab giroszt", amikor délben véget ért a kerekasztal-beszélgetés, még híre sem volt Ajkán. "Hol vagytok már, mindenki elmegy máshova ebédelni" - mondta valakinek Ferenczi a telefonban, Vona pedig azzal a felkiáltással, hogy "hosszú lesz még az arab-magyar barátság", nem várt a lehetőségre, éhesen sietett el a következő kampányrendezvényre.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Vízipipázás közben budapesti hastáncoslányokban lehetett gyönyörködni. Kattintson a képre, és nézze meg galériánkat!

Amíg a párt többi meghívott vendége a szomszédos üzemi konyhán rántott húst és hasábburgonyát ebédelt, a művelődési házban a felnőttek baklaváért és asztalt gyümölcsökért álltak sorba egy arab árus standjánál az előtérben. "Nyitottak vagyunk és kíváncsiak az arab kultúrára, de Vona Gábor is érdekelt" - mondta az [origo]-nak egy középkorú, baklavát majszoló hölgy, miért jött el a művházba. "Nem nagyon voltak még ilyenek Ajkán, hogy hastánc és vízipipa, és ezzel talán meg lehet fogni az embereket, talán utánaolvasnak egy kicsit jobban a kultúrának" - mondta Ferenczi, miért csak ezt a két-három dolgot mutatták fel az arab kultúrából.

Míg lent döcögve, két árussal indult a magyarok és az arabok barátkozása, az emeleten a magyar kultúra nevében Ricsi bohóc szórakoztatatta a gyerekeket, akik ugyan csak négyen voltak, de később tucatnyi felnőtt is csatlakozott hozzájuk. Szerettek táncolni? Szeretitek a muzsikát? - érdeklődött a bohóc előadása végén, majd egyik felnőtt nézőjének lelkes igenjére felkiáltott: "mindjárt szólok a cigányoknak, hogy húzzák rá". A közönségben többen összenéztek, de a bohóc csak a magnóját kapcsolta be, és Eddy Grant apartheid-ellenes reagge-himnuszára, a Gimme Hope Jo'anna-ra a gyorsan kiürült teremben komótosan összecsomagolta a holmiját.

Ha a bohócnál nem is, fél órával később a lenti előtérben elkezdődött a tánc, a két kultúra találkozását megvalósítva magyar hastáncoslányok szórakoztatták a közönséget, köztük két legfigyelmesebb nézőjüket, a parkett szélén vízipipázó giroszárus arab fiúkat.