Visszafognák a száguldó jachtokat a vízbe boruló evezősök

Vágólapra másolva!
A Nemzeti Közlekedési Hatósághoz fordult és aláírásgyűjtésbe kezdett egy vízitúrázó azért, hogy a budapesti Duna-szakasznak legalább egy részén korlátozzák a motorcsónakok és jachtok megengedett sebességét. Szerinte ugyanis a Szentendrei- és a Lupa-sziget között megfogyatkoztak az evezősök, mert a Dunán száguldozó kishajók keltette hullámok gyakran beborítják a vízbe az evezősöket.
Vágólapra másolva!

Aláírásgyűjtésbe kezdett az interneten egy vízitúrázó, Gál Attila, aki azt szeretné elérni, hogy a Duna legalább egy szakaszán korlátozzák a kishajók - jachtok - sebességét, mert azok megkeserítik a vízisportolók életét. A felhívásban azt írja, a III. kerületben a a római-parti és a Szentendrei-Duna-ág menti vizitúrázók korábban többezres száma egyre fogy, és ennek egyik fő oka, hogy a környéken egyre több jacht és motorcsónak száguldozik, és akkora hullámokat kelt, hogy ez veszélyessé teszi az evezést.

Fotó: Böszörményi Péter [origo]
A hullámkeltés miatt izgulnak (képünk illusztráció)

"Akit kezdő evezősként ijesztett már meg a közelében elszáguldó, közlekedési morált nem ismerő jacht, netalán borította már fel a hajóját, azzal nehéz a vízisportolást vagy vízitúrázást megszerettetni" - áll a felhívásban. A kezdeményező hozzáteszi, hogy levelet írt az ügyben a Nemzeti Közlekedési Hatóságnak (NKH), amelyben kérte, hogy "fontolják meg a Szentendrei-sziget alsó csúcsa és Lupa-sziget felső csúcsa közötti szakaszon a kishajók sebességének korlátozását a hullámkeltés csökkentése érdekében". Az NKH válaszul azt ígérte, jövőre napirendre veszi a kérést.