A budapesti szmogriadó-rendeletet megsemmisítését kéri az LMP

Vágólapra másolva!
Az alkotmánybírósághoz fordul az LMP, és azt kéri, hogy a testület semmisítse meg a nyáron elfogadott budapesti szmogriadó-rendeletet. Jávor Benedek, a párt főpolgármester-jelöltje szerint a jogszabályt olyan szűkre szabták, hogy az nevetségessé teszi a szmogriadót.
Vágólapra másolva!

A fővárosi szmogriadó-rendelet megsemmisítését kéri az Alkotmánybíróságtól az LMP - jelentette be szerdán Jávor Benedek, a párt főpolgármester-jelöltje a XI. kerületi Móricz Zsigmond körtéren tartott sajtótájékoztatóján. Jávor azt mondta: a fővárosi közgyűlés által nyáron elfogadott rendelet semmi másra nem alkalmas, csak arra, hogy nevetségessé tegye a szmogriadó intézményét. A rendeletmódosítás értelmében komoly légszennyezés esetén nem a páros-páratlan rendszám alapján tiltanák meg az autók közlekedését, hanem csak a legszennyezőbb, piros és fekete környezetvédelmi matricával jelölt járművekre rendelnének el tilalmat.

A politikus emlékeztetett, hogy a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi Felügyelőség szerint a fekete és piros matricás járművek a fővárosi forgalomnak kevesebb mint 10 százalékát teszik ki. Jávor szerint éppen ezért olyan szmogriadó-rendeletre van szükség, amely érdemi javulást hozhat, a jelenlegi viszont nem alkalmas erre. A levegőminőség szempontjából Magyarország Európa legszennyezettebb országa, és a kontinensen belül nálunk a legnagyobb az idő előtti halálozás aránya is - mondta Jávor, aki szerint különösen Budapesten súlyos a helyzet.

A módosítást korábban bírálta a Levegő Munkacsoport nevű civil szervezet. Szerintük helyes ugyan a megközelítés, hogy a rendszám számjegyei helyett, az autók környezetvédelmi tulajdonságai alapján tiltsák ki szmogriadó esetén a budapesti utakról a járműveket, de az új rendszer csak a járművek elhanyagolható számát érintené. Ezt a módosítás előterjesztője, Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes sem vitatta, de szerinte éppen azért éri meg a változtatás, mert így kevesebb autóst kell korlátozni, míg a környezeti haszon legalább ugyanakkora. A szmogriadóról szóló korábbi vitáról itt olvashat.